Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om i har ADHD?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei i lurer på om i har ADHD. Går i 9 i har søvnproblem, konsentrasjonsvansker, lærevansker og skrivevansker i veit at alle disse kan vere bivirkninger av ADHD. Kan virke som at eg ikkje følger med eller at eg ikkje hører etter. Konsentrasjonen min er overalt untat der den eigentlig burde vere. Tankene mine vandrer ofte vekk fra det eg holder på med. Er hyperaktiv og klarer ikkje ogsitte i ro. handler ofte før eg tenker. Og mange andre ting eg ikkje har plass til og skrive om. Tok ein test på PC( godkjent) for og sjå om det var noko eg burde kjekke eller om eg bare var paranoid. Den sa et det var ein stor kjanse for at eg hadde hyperaktiv ADHD. fortalte det til mamma men ho sa at eg sikkert ikkje hadde det da eg spurte om eg kansje hadde det. Dei venan eg har sakt at eg trur at eg kanskje har det sa at det hadde gitt meining. Lurer på om eg kan spøre helsesøster og om ho kan si om eg bør få skjekka det videre. unskyld or skrivefeila. Pliss svar so fort som murlig.

Besvart 07.11.2019 16:20
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver inn til oss i ung.no. Jeg skal forsøke å hjelpe deg litt på vei.

Jeg forstår at du ikke har det så lett og at du lurer på om du har ADHD. 

Jeg synes så absolutt at du skal gå til helsesykepleier og prate med henne om de vanskene som du kjenner så sterkt på. Hun kan kartlegge litt nærmere og sammen kan dere forsøke å forstå hva dette kan være og hva som nå skal til for at du skal få det bedre. 

Dersom hun blir økt bekymret for ADHD-symptomer, så kan dere gå sammen om å snakke med moren din om dette. 

For å bli utredet for ADHD, så må henvises til BUP. Det er Barneverntjenesten, psykolog (eksempelvis ved PPT eller Psykisk helsetjenesten i kommunen) eller fastlegen som kan sende henvisning til BUP. Helsesykepleier samt skolen (kontaktlærer) kan legge ved et skriv om sine vurderinger/kartlegginger av deg. 

Sjekk også nettsiden www.adhdnorge.no for mer informasjon om ADHD, utredning og behandling. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse