Hopp til hovedinnholdet

Jeg er overvektig og trenger hjelp!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg klarer ikke å gå ned i vekt, jeg er overvektig og klarer nesten ikke å leve med meg selv. Jeg prøver å finne treningprogram og dietter men alt koster penger. Jeg er veldig glad i mat men jeg spiser passelig men føler meg aldri mett. Jeg har lavt stoffskifte. Jeg trenger hjelp med en gang! Før det er for sent!

Besvart 07.11.2019 12:59
 

Svar
Hei!

Det er leit å høre at du ikke har det så bra med deg selv og vekten din. Hvis man som ungdom sliter med vekten, er det viktig at man oppsøker helsepersonell som kan hjelpe til med veiledning, motivasjon og oppfølging. Man skal ikke slanke seg på egen hånd som 13-åring, å følge dietter kan være skummelt om man gjør det på feil måte. Dessuten er det som du sier, veldig dyrt å kjøpe slikt på internett.

Har du snakket med noen om hvordan du har det? Vet foreldrene dine at du ønsker å gå ned i vekt? At du føler at du ikke kan leve med deg selv? Jeg er ganske sikker på at de ønsker å vite at du ikke har det greit, og hjelpe deg.

Sliter man med vekt og kropp så er det lurt å ta en tur innom helsesykepleier på skolen, eller helsestasjon for ungdom. Hun kan hjelpe deg med å finne ut om det eksisterer et tilbud for overvektige ungdom i din kommune. Mange byer i Norge har det som kalles en "Frisklivssentral", her kan man få hjelp og oppfølging til å endre kosthold og komme i gang med trening. Spør gjerne helsesykepleier om hun vet om et slikt tilbud eksisterer i din kommune.

Hvis du føler at du aldri blir mett, så kan det være lurt å lese denne artikkelen for tips til hvordan du kan gjøre noen endringer i kostholdet.

Vi i ung.no kjenner ikke deg og din historie, og kan ikke dele ut mange slankeråd her, dessverre. Du er nødt til å få hjelp og oppfølging av fagpersoner der du bor. Jeg legger imidlertid ved en del artikler som kan være nyttige å bruke sammen med den hjelpen du får av helsesykepleier.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse