Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg spørre mamma om å få bruke P-stav?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 år som for en stund siden fikk meg kjæreste. Vi har begge snakket om at vi ønsker å ha samleie med hverandre, og at vi begge er klare for det. Ønsker selv å beskytte meg mot graviditet, så ønsker å ta p-stav. Vet ikke hvordan jeg skal forklare til mamma at jeg ønsker og ta det. Er redd for at det skal bli kleint og rart. Noen tips til hvordan jeg kan spørre om det? Å er det noen bivirkninger i etterkant?

Besvart 08.11.2019 12:51
 

Svar
Hei!

Så bra at du vil beskytte deg mot graviditet. P-stav er også det som er anbefalt. 

Du kan gjerne si til mamma at du har tenkt på prevensjon fordi det er bra og viktig. Si at du vil beskytte deg og dette tror jeg mammaen din vil forstå godt. Ofte kan man grue seg til å snakke om slike ting med foreldrene sine, men husk at det oftest går veldig bra og at foreldrene forstår mye. 

Du kan også velge å ikke si noe. Når du er 16 år er du myndig innen helse. Det betyr at foreldrene dine ikke trenger å vite hvilke type medisiner du bruker eller hva du får hjelp til. 

Derfor kan du få deg P-stav uten at mamma vet dette. 

Selvsagt er det fint å snakke med mamma om dette, men det er også greit å vite at du ikke trenge rå spørre henne først. 

Det er svært få bivirkninger av P-stav. Det som kan oppleves av brukere er at det er små mellomblødninger (som en liten menstruasjon) inni mellom uten noe fast mønster. Noen jenter synes dette er plagsomt. Det er ikke farlig. 

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller besøke helsestasjon for ungdom i din kommune. Her vil du få god informasjon videre. 

 

Lykke til videre! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett