Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å ikke få panikk når folk drikker rundt meg?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 17 og lurer på noe. Så jeg har en historie om alkohol. Der ting har skjedd som virkelig ikke var noe gøy når noen har drukket. Som noen som sa de skulle ta livet sitt, overgrep, folk som blir litt for nærme enn konfår. Uansett, så når folk drikker rundt meg eller jeg vet noen er fulle selvom de ikke er med meg så får jeg panikk. Ikke for at de hadde gjordt noe men på grund av fortiden min. Spørsmålet er da, hvordan kan jeg så vekk denne panikken? For det er ikke folkene som blir fulle rundt meg som har gjordt noe fra fortiden min. Så jeg vil bli kvitt denne panikken siden den er unødvendig og ødelegger humøret mitt når det skjer.

Besvart 08.11.2019 20:02
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det du forteller om her er at du har en historie bak deg som omhandler alkohol og kanskje overgrep. Vi vet at barn som vokser opp med alkoholpåvirkede rundt seg gjør noe med barna. Det skaper en konstant utrygghet, der kroppen er i konstant beredskap på at noe skal skje. Det er jo ikke så rart, fordi man lærer tidlig som barn at man må passe på, observere og vurdere hva som er trykt og mindre trykt. Denne egenskaper henger nok i deg og du vil fortsatt føle det ubehaget du gjorde som barn og sikkert ungdom også. 

Det du burde gjøre er å oppsøke hjelp for å snakke med noen som kan dette. Det kan være helsesykepleiere på skolen eller fastlegen din. Kanskje kan fastlegen også henvise deg til psykolog? Dette høres sikkert veldig skummelt ut for deg, men det du skriver er at du trenger hjelp. Du blir fanget av en panikk som et gjenferd fra fortiden din. Det å bearbeide disse følelsene og redselen din er nok veldig viktig for at du skal kunne glede deg over å være en ungdom som de fleste andre. 

Håper virkelig at du tenker litt over det jeg her har foreslått for deg. Stikkord for videre samtaler for deg bør omhandle toleransevinduet og høyaktivering og Amygdalas påvirkning. Snakk med helsesykepleier/legen din om dette.

Ønsker deg masse lykke til og håper at svaret var til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol