Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha spontanabortert uten å vite at jeg var gravid?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! For 4-6 vekar siden skjedde det et uhell når jeg og typen hadde sex. Går på p-piller men veka før så hva eg syk så glømte noen piller. Uken etter vi hadde sex skulle jeg ha mensen, den kom ikke. Tenkte ikke noe særlig på det da det hadde vært flere mnd siden sist og eg har en veldig uregelmessig mensen. Merket allerede ukene etter at puppene begynte å bli ømme og vonde, vondt i korsryggen og ellers ganske sløv. Men her kommer spørsmålet mitt; begynte med småblødninger forgje uke, noen dråper i løpet av dagen. Også 3dag med blødninger kom de mest kraftigste smertene i magen/bekkenet og blødde ut 1 tampong og 2 bind på under 1t. Dag 4, gikk på toalettet for å skifte tampong, da hørte eg et plask i toalettet fekk panikk å reiste meg så fort eg kunne får å se ka d hva, det så da ut som en rød stor klump, det hva også flere små og mellom store blodklumper. Kan jeg da ha vært gravid og hatt spontanabort? Fikk dessverre ikke tid til å ta gravidtetest før d ble for sent..

Besvart 12.11.2019 11:27
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss I ung.no med dine spørsmål. Det er forståelig at dette var en skremmende og lite hyggelig opplevelse. Slik du forklarer situasjonen høres det ut som om du kan ha vært gjennom en spontanabort. Symptomene du beskriver med ømme bryster og tretthet kan være symptomer på graviditet, men kan også være hormonelle endringer som følge av at du har glemt noen p-piller. Når kroppen er gravid skiller den ut et hormon som kalles HcG. Dette hormonet forsvinner ikke med en gang etter en abort, og for å finne ut om du har hatt en spontanabort kan du ta en graviditets test, den vil da mest sannsynlig være positiv. Dersom du måler HcG nivået I blodet hos fastlegen et par ganger vil han kunne se om nivået er på vei ned. Er nivået på vei ned er det tegn på at du har vært gravid.

Det er ekstra viktig å være påpasselig med prevensjon etter en abort, da man I tiden etter har lettere for å bli gravid. Infeksjonsfaren er også større I tiden etter en abort. For å unngå infeksjon kan det være lurt å vente med å ha sex, eller bruke kondom. Tegn på infeksjon er temperatur over 38 grader (feber), frostanfall eller endret farge og lukt I blødningen. Opplever du noen av disse symptomene bør du kontakte din fastlege.


Har du behov for å bearbeide det du opplevde kan du kontakte Amathea på telefon 90659060 eller chat www.amathea.no for en samtale

Er det slik at du stadig glemmer å ta p-pillene kan det være lurt å vurdere annen form for prevensjon som p-stav eller spiral.

Jeg legger ved noen artikler du kan se nærmere på :)

Håper dette var svar på dine spørsmål.

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gravid og usikker? -Få gratis veiledning hos Amathea

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det i hele landet på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet