Hopp til hovedinnholdet

Han tok jomfrudommen hennes. Hva skal vi gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei... vi er en venne gjeng som består av to 13 år gamle jenter og to 14 år gamle gutter. forrige uke var vi på en fest, og da tok en gutt på 16 år venninna mi i jengen sin jomfrudom på rommet til foreldrene hans. Henne tørr ikke si ifra til foreldrene hennes eller noen andre enn meg siden foreldrene hennes er strenge og andre ville ikke forstått. Hva skal vi gjøre? Er det mulighet for graviditet. kan ikke akkurat dra på butikken å kjøpe graviditetstest som 13 åring. Plis svar fort. Hvis det er mulighet for graviditet så vil hun gjerne ta abort så kan ikke vente så lenge. Han som tok dommen hennes har blokka henne på snap og alle andre sosialemedier. det er ingen snille helsesøstere i nærheten, eller på skolen. hjelp....

Besvart 14.11.2019 15:56
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det er svært viktig at venninnen din snakker med noen om det som har skjedd.

En 16 åring har ikke lov å ha samleie/seksualitet med en som er 13 år. Det regnes som overgrep/voldtekt. Det regnes som overgrep/voldtekt selv om venninnen din hadde villet det. 

Det er viktig at dere vet at dette er guttens skyld, skam og ansvar! Det er ikke din venninnes hverken skyld, skam eller ansvar. 

Se artikkelen om overgrep. 

Venninnen din kan bli gravid. Hun kan ta graviditets test 3 uker etter overgrepet.

Kanskje kan du være med henne og at dere sammen snakker med foreldrene hennes/de foresatte? Hvis det er vanskelig å forklare, kan dere vise de det du har skrevet, svaret og artiklene her. Da vil de med en gang forstå at de må hjelpe datteren sin. Det kan være at de blir irriterte på at dere var på fest. Men gjort er gjort. Det viktige nå er at venninne din får hjelp.

Hvis det er vanskelig, kan hun snakke med helsepersonell på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. Hun kan også ta graviditets test på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 

Hun kan også ringe hjelpetjenester. Se artikkelen om dette.

 

Snakk med venninnen din så snart du kan!

Du kan også snakke med dine foreldre/foresatte om dette. Jeg forstår at det kan være vanskelig, men noen ganger må en snakke med foreldre/foresatte, selv om det føles vanskelig. De er glade i deg og de vil hjelpe deg og kanskje også hjelpe venninnen din. Benytt metoden med utskrift/skjermbilde.   

Snakk med de hjemme eller en fagperson/hjelpetelefon så snart dere kan!

Jeg håper dette er til hjelp for dere og jeg ønsker dere alt godt!

Hilsen helsesykepleier /spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Seksuelle overgrep og krenkelser er ulovlig.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg, her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet