Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får man fortest mulig bort soleksem?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg har en veldig blek hud, som får veldig sakte effekt av sol. Jeg blir aldri brun, men får fullt av soleksem og blir veldig lett solbrent. Dette vil da si at jeg har veldig lite pigmenter. Er det mulig å tilføre huden pigmenter på noen måte? Er det det som skjer når man får i seg betakaroten enten via gulrot ol. eller betakarotenpillene? Hvordan får man fortest mulig bort soleksem? Er så irriterende at jeg verken kan bade eller gå i singletter, siden soleksemet kommer på brystet/halsen min. Vil gjerne få dette problemet løst om sommeren.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver inn til oss på ung. Det er nå sommer og sol ute og man skal nyte sommeren. Det er slik at vi har ulik hudtype og vi må ta hensyn til det når vi soler oss.

Du har tydelig en hudtype som du må ta ekstra hensyn til. Det er viktig å smøre seg inn med høy solfaktor. Bruk rikelig med solkrem, mange gjør feil i å bruker for lite solkrem. Solkremen vil da ikke ha den faktoren som står på tuben. Ta gjerne solkrem på en halvtime før du går ut i solen. Har du hud som tåler lite sol, bør den være beskyttet fra du er i solen. På sommeren er det lurt å ta pauser fra sola midt på dagen. Da er UV-strålingen mest intens og du blir lettest brent.

Når du først har fått soleksem hjelper det bare at du ikke er i solen til det blir borte. Du kan lese litt mer om soleksem på dette nettstedet www.hudlegekontoret.no/pasientinstruksjoner_a_aa/soleksem.

Legger under svaret noen artikler om sol som du kan se på. Ønsker deg en god sommer videre :-) 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Nyt solen, men pass på huden!

Solkrem (colourbox.com)

Soling i solarium eller ute? Vær klar over farene og beskytt deg.

Les mer

Sol – er det sunt eller skadelig?

Solbriiller (colourbox.com)

Sommer og sol er deilig og gjør at du føler deg vel. Men sola kan også være skadelig. For sterk sol kan gjøre deg solbrent og gi deg hudskader, du kan bli snøblind og du kan i verste fall få hudkreft. Her kan du få noen gode solingsråd og litt fakta om soling og ultrafiolette stråler (UV-stråler).

Les mer

Hvilken hudtype har du?

Hudtype (colourbox.com)

Hudtypen din påvirker hvor godt du tåler sola og hva slags solbeskyttelse du bør bruke. Hvordan kan DU nyte sola, og samtidig beskytte kroppen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår


Quiz: Hva vet du om forsikring?

Hva dekker helsetrygdkortet?