Hopp til hovedinnholdet

Har veldig mye strekkmerker..

 

Spørsmål
Da jeg var rundt 13-14 begynte jeg på p-piller diane p.g.a krafftige og lange mentruasjoner. Nå er jeg snart 16 og har for lengt sluttet med p-pillene fordi jeg har lagt på mege utrolig mye. En veldig stor bivirkning med det var at jeg fikkstrekkmerker. Og siden jeg la på meg så mye på kort tid, vokste også brystene mine og jeg har nå store strekkmerker på puppene, låra,rumpa og magen. Dette er noe som plager meg utrolig for det er vikrelig vanskelig å ha bikini på seg når man er 15 og ha strekk merker. Jeg har prøvd kremer og salver men alt hjelper til å hindre strekkmerker, ikke fjerner de. Spørsmalet mitt er da om det på noen måte er mulig å fjerne strekkmerker, ved hjelp av laserbehandlig eller et eller anna. Hver så snill og ikke svar at jeg skal fokusere på andre ting, at det ikke er viktig osv. Dette betyr enormt mye for meg og jeg har store komplekser p.g.a av dette. det er ikke små streker det er snakk om.
Det andre er at nesten alle kvinnene i min familie har store bryster. Mamma, tante,bestemødre,kusiner, søstre osv.
Men hos meg har det liksom stoppa helt. kan dette ha blitt påvirket av hormonene i p.pillene slik at brystene mine har sluttet å vokse?? eller at jeg ikke får større. For når ca slutter pupper å vokse?
Jeg håper virkelig dere kan hjelpe meg ..
mvh forvirret jente :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Strekkmerker (straie distensae) er skader i den delen av huden som kalles lærhuden, og sees som stripeformete hudområder der huden er fortynnet og lett rynket. Strekkmerker oppstår fordi hudvevet blir strukket og dermed brister, noe som kan skje f.eks. i puberteten når man vokser raskt, ved graviditet og ved overvekt. Kraftig trening (bodybuilding) og bruk av anabole steroider gjør en også utsatt for å utvikle strekkmerker.
Strekkmerker er veldig vanlig, og omtrent halvparten av alle unge har dette i større eller mindre grad på hofter, lår eller overarmer.

Per i dag er det dessverre ingen dokumentert behandling for strekkmerker, selv om en rekke hudpleieprodukter nok vil påstå det motsatte. Kremer og salver som man smører på huden, vil nemlig ikke trenge så langt ned i huden som der strekkmerkene sitter. Det er imidlertid en del ting du kan forsøke å gjøre selv for å forsøke å minske disse merkene.

Det er lurt å smøre de utsatte hudområdene jevnlig med fuktighetskrem eller olje. Noen mener at E-vitaminrik olje eller krem vil øke hudens smidighet, men det er så vidt jeg vet ikke dokumenterte studier som kan bekrefte dette.
Det er også lurt å trenemusklene slik at disse blir stramme, da vil huden over også strammes slik at strekkmerkene blir mindre synlige. Et sunt og variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fiber og vann er dessuten viktig for å gi huden den næringen den trenger.

Strekkmerkene dine vil etter all sannsynlighet blekne med tiden; til å begynne med er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og dermed mindre synlige.

Hvis du hadde fått regelmessig mens da du startet på p-pillene, har nok ikke dette påvirket utviklingen din noen. Bryststørrelse kan være arvelig, men ikke nødvendigvis direkte fra morssiden. Dessuten fortsetter bryst å vokse/endre seg videre i livet også, og noen får først større bryst etter f.eks. graviditet.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om dine rettigheter på skolen og der du bor?

Når har du rett til å se papirene som barnevernet har i din sak, dersom du er i kontakt med eller får hjelp av barnevernet?