Hopp til hovedinnholdet

Er under 16 og vil begynne med p-piller. Må jeg vre 16? Koster det noe for meg? Har legen taushetsplikt? Hvor siker er p-pillen?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei!, jeg tenkte å starte på p-pillen, men jeg er jo under 16 .. så jeg lurte på om 1. må man være 16 for å få p iller ? 2. koster det siden jeg ikke har fylt 16? 3. må jeg gå til legen for å få p`-piller`? 4.har legen taushetsplikt? eller sier han ifra hjemme at jeg skal ha p-piller, siden jeg er 15.?` 5. hvor sikker er p-pillen ? Takk =)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål.

Så bra at du vil begynne med fast prevensjon!

1. Nei, det er ikke noen fast aldersgrense for å p-piller. Det er legen som avgjør om du får dette, og det er som regel ikke noe problem.

2. Når man er mellom 16 og 19 får man dekket p-piller av det offentlige. Før du blir 16 må du betale det selv. Hvis du har kjæreste kan kanskje han betale halvparten, siden dette er noe som angår dere begge. P-piller varierer i pris, og de billigste koster under 100 kr for tre måneders forbruk.

3. Ja, legen må skrive ut p-piller til det. Du kan oppsøke fastlege eller helsestasjon for ungdom for å få skrevet ut resept på p-piller.

4. Legen har i utgangspunktet taushetsplikt, men når man er under 16 år skal legen vurdere i hvert enkelt tilfelle om foreldre skal informeres. Det er ganske vanlig at foreldre ikke informeres når jenta er 15 år.
Legen har taushetsplikt når han/hun gir råd om prevensjon når man er under 16 år.

5. P-pillen er svært sikker, så lenge du tar den som du skal. Den beskytter deg da mot uønsket graviditet hele tiden, også i mensenuka, og du trenger ikke bekymre deg for å bli gravid.

Lykke til med p-piller!

Med vennlig hilsen SUSS.no, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS.no er også helt anonym.
Du kan også sende inn spørsmål til SUSS på Juntafil på NRK Petre.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om konfliktløsning?

Hva er Utekontakten?