Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om alkohol.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har noen spørsmål jeg lenge har lurt på og håper dere har et svar. 1. Hvilke forskjellige typer alkohol finnes? 2. Hva regnes som sprit?(hvis noen f.eks sier de skal drikke sprit på en fest hva betyr det at de skal drikke da)? 3. hva er vodka? er det en type sprit eller? 4. Kan du nevne de forskjllige prosentene i forskjellige alkoholholdige drikke? 5. Er smirn off sprit? 6. Hvor mange cider må man drikke for å få 0,2 i promille? 7. kan jeg bli full av 6 cider?(jeg drikker nesten aldri og veier 60 kg) 8. Hvis jeg shotter 4 av sånn smirn off north, kan jeg bli full da? Grunn til at jeg lurer på alt er at når jeg skal på fest og broren min kjøper for meg spør han alltid hva jeg skal ha? jeg lurer derfor på om sprit/vodka osvosv bare er en ting? eller om jeg må si mer nøyaktig hva jeg skal ha..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

1. Alkoholholdig drikk er en væske som hovedsakelig består av smakstilsatt vann og det kjemiske stoffet etanol (etylalkohol). Alkohol utvinnes ved at det oppstår en gjæringsprosess av sukkeret i frukt (druer), grønnsaker (poteter) eller kornprodukter, som danner etanol. Det finnes mange ulike typer alkohol. Mengden av alkohol i produktene varierer. De vanligste typene alkoholholdig drikk er:

  • Øl: Øl er den type alkohol som på verdensbasis er mest utbredt. Det finnes derimot mange ulike typer øl, og de fleste er fremstilt av kornprodukter. De fleste øltyper som er i salg i Norge, har et alkoholinnhold på 3,5 – 4,75 volumprosent alkohol. Alkoholfritt øl kan inneholde opptil 0,7 volumprosent.
  • Vin: Vin er basert på gjæret druesaft og har som regel et alkoholinnhold på 10-13 volumprosent, men det finnes noen mer konsentrerte viner med et alkoholinnhold på opptil 17 volumprosent.
  • Brennevin: Drikker som f.eks. whisky, vodka, tequila og rom. Disse produktene varierer fra 22 - 60 volumprosent alkohol.
  • Cider: Cider har som regel en fruktig og søtlig smak. Alkoholstyrken i cider varierer fra 0,9 til 8,4 volumprosent.
  • Rusbrus ("alcopops"): Søte drikker med ulike farger og fruktssmaker. Rusbrusproduktene  er gjerne drikker basert på gjæret fruktsaft, eller de er ferdigblandede brennevinsbaserte drikker. Rusbrus har oftest et alkoholinnhold på 4 – 5,5 volumprosent. Kilde: Actis.

2. Man regner alkholholdige drikker med mer enn 22% alkohol for sprit eller brennevin: Drikker som f.eks. whisky, vodka, tequila og rom.

 

3. Vodka er en type sprit.

 

4. Se under svar nummer 1.

 

5. Smiroff er egentlig et vodka-merke, altså sprit. Men det finnes også rusbrus som kalles Smirnoff (se under rusbrus, i svar nummer 1.)

 

6. Hvor mange cider man må drikke for å få 0,2 i promille, kan vi ikke gi noe eksakt svar på. Det er individueller forskjeller, og det kommer selvsagt også an på hvor mye alkohol det er i den cideren du drikker. Vi anbefaler deg å se på Rustelefonens sider om utregning av promille.

 

7. Ja, det kan du bli veldig full av.Men det kommer her som ellers an på mengden alkohol i cideren.

 

8. Ja.

 

Vi anbefaler deg ikke å drikke, og håper du vil ta deg tid til å lese mer om hva du utsetter deg for på artiklene under.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol