Hopp til hovedinnholdet

Drikke alkohol under 18 år

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har jeg rett til og drikke alkohol selvom jeg er for ung?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det står ikke noe i alkoholloven om at det er lov å drikke før man er 18 år. Loven sier heller ikke noe direkte om at det ulovlig å konsumere alkohol dersom man er under 18 år. I Norge er det forbudt å selge eller overlate alkoholholdig drikk til personer under 18 år. Alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer kan ikke selges eller serveres lovlig til personer under 20 år.

Det finnes dermed ingen lovforbud mot å drikke alkohol før fylte 18 år. De ovennevnte bestemmelsene er imidlertid laget for å forsøke å unngå at unge mennesker tar i bruk alkohol.

 

Det er riktignok visse unntak fra dette, i forhold til drikking på visse serverings- og utesteder, og i forhold til det å drikke alkohol på offentlig plass. Foreldre kan også, i kraft av foreldreansvaret, nekte barna sine å drikke før de er 18 år.

Politiet kan videre, før du fyller 18 år, sende en bekymringsmelding til barnevernet og/eller kontakte foreldre dine hvis de tar deg i å drikke. Det er også viktig å huske på at den som skaffer deg alkoholen, gjør en ulovlig handling, og kan straffes.

 

Jeg har lagt til noen artikler nedenfor som jeg synes du bør lese i tillegg.

 

 

Hilsen juristen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Å kjøpe alkohol til mindreårige

To gutter drikker øl i parken (colourbox.com)

Å kjøpe alkohol for mindreårige er straffbart, og kan få konsekvenser for den som gjør det. “Prikken” på rullebladet kan begrense mulighetene for jobb, reiser og utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol