Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig jobbsituasjon. Hva kan jeg gjøre og hvilke rettigheter har jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har havnet i en vanskelig situasjon på jobb. Jeg begynte å jobbe der for halvannet år siden, og begynte etter en stund å stille en del spørsmål rundt kontrakten min og måten ting ble gjort på. Dette førte til at jeg ble truet med å bli sagt opp, fordi jeg hadde vært i kontakt med handel og kontor, og dermed var jeg et problem som ingen ville jobbe med. Ting ble verre og verre og jeg ble tilslutt flyttet til en annen butikk i håp om at det skulle gjøre situasjonen bedre. Og den ble mye bedre. Men for et par måneder siden ble jeg flyttet tilbake til den originale butikken mot min vilje med beskjed om at jeg kunne akseptere det eller si opp. Og jeg tenkte fair enough, og prøvde. Men ting har blitt enda verre etter at jeg ble flyttet tilbake, og jeg blir behandlet veldig dårlig og tråkket ned på og kritisert for alt mulig. Til slutt låste kroppen min seg, og jeg ble sykemeldt av legen min som ble ganske forbanna når han så hvilken tilstand jeg var i, og ga meg beskjed om at jeg måtte si opp, og jeg har siden søkt på x antall jobber uten hell. Jeg valgte til slutt å avslutte sykemeldingen min og prøve på nytt, og innser nå at det var et dumt valg, og vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre, men tror det beste for meg nå er å sykemelde meg igjen, selv om jeg vet at det ikke løser problemet. Distriktssjefen min vet at jeg mistrives og at sjefen min ikke er helt god, men velger å ikke gjøre noe med det. Jeg har aller mest lyst til å si opp, men vet at det er dumt å si opp uten en ny jobb, men jeg kan ikke risikere å bli der lenger enn det jeg må. Det går utover helsen og psyken min, og jeg er mildt sagt utslitt. Jeg vet at det er flere ansatte i kjeden som har endt opp med å bli langtidssykemeldt av samme grunner som meg, og de har alle endt opp med å si opp mens de har vært sykemeldte, for de har ikke orket tanken på å gå tilbake i jobb. Er det noe jeg kan gjøre? Hvis jeg sier opp, kan NAV hjelpe meg med å få ny jobb eller økonomisk støtte? Og hva er konsekvensene av å si opp mens man er sykemeldt? Jeg vet at hvis man er sykemeldt mer enn 4 uker så skal det arrangeres et møte med NAV og jobben, og den tanken skremmer meg. Må jeg være med på et slikt møte hvis det går så langt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for at du skriver til oss :-)


Det er leit for oss å lese at du har det vanskelig på arbeidsplassen din. Håper vi kan bidra med noen svar til deg her. 

 

Hvis du velger å si opp jobben din mens du er sykemeldt vil du fortsatt kunne motta sykepenger. Men er du er i stand til å ta andre jobber, så kan du innvilges noe som heter friskmelding til arbeidsformidling. Det vil si at du fortsetter å motta sykepenger i inntil 3 måneder, samtidig som du står tilmeldt NAV som arbeidssøker og søker andre jobber. For å få denne stønaden må du enten være i kontakt med NAV kontoret ditt og oppfølgeren din der, eller din lege.

 

I forhold til spørsmålet ditt om sykemelding og møter ved NAV så kan vi fortelle deg litt om dette her:

  • Ved 4 ukers sykemelding så skal du og din arbeidsgiver lage en oppfølgingplan. Denne planen skal inneholde en vurdering av dine arbeidsoppgaver og arbeidsevne. Den skal også inneholde muligheter for tilrettelegging og tiltak som kan gjøres på arbeidsplassen slik at du kan komme raskere tilbake på jobb. Denne planen og et rapporteringsskjema skal sendes til NAV når du har vært sykemeldt i 9 uker.
  • Ved 7 ukers sykemelding, så skal dere avtale dialogmøte 1. Her skal du og din arbeidsgiver delta. Legen kan også delta dersom dette er ønskelig eller nødvendig. Bedrifthelsetjenesten kan også delta dersom dere har dette på jobben.
  • Ved 26 ukers sykemelding, så er det NAV som kaller inn til dialogmøte 2. Her skal arbeidstaker, arbeidsgiver, lege, bedrifthelsetjenesten(dersom bedriften har dette) og NAV delta.

Årsaken til disse møtene er for at du skal komme tilbake til arbeidet ditt med tilrettelegging fra din arbeidsgiver og eventuelt NAV. 

 

I forhold til spørsmålet ditt om du må være med på møte med NAV og arbeidsgiver, så kan vi si at det kreves svært gode grunner for ikke å gjennomføre disse møtene og at det blir en bestemmelse som veilederen din ved NAV kontoret ditt må ta.

 

Dersom du ikke er sykemeldt og velger å si opp jobben din, så kan du søke på dagpenger fra NAV. Men her kan du risikere å få 8 uker med ventetid. Det vil si at det vil gå 8 uker før du vil få utbetalt dagpenger. Dette fordi du selv har valgt å si opp jobben din. Dette gjelder også dersom du blir oppsagt og oppsigelsen skyldes deg. I enkelte tilfeller kan du unngå å få disse 8 ukene med ventetid. Dette gjelder der jobben er så belastende for din helse at det ikke finnes noen mulighet for at du kan fortsette. Da må en lege skrive en legeerklæring som bekrefter dette.

 

Når det gjelder dagpenger så tar NAV tar utgangspunkt i det du har tjent i 2012(siste avsluttede kalenderår) eller det du har tjent de 3 siste avsluttede kalenderårene(2010/2011/2012) for å regne ut om du har rett på stønaden og hvor mye du har rett på. Du må da ha tjent minst 123.183kr i 2012 eller minst 246.366kr i løpet av 2010/2011/2012 for å kunne ha krav på denne stønaden. Les mer om dagpenger her.

 

NAV kan hjelpe deg på veien mot å skaffe en ny jobb. Dersom du ikke allerede har gjort det så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Der vil du få tilgang til alle ledige stillinger, og registrere din CV. I tillegg til å se på ledige stillinger, så bør du også levere åpne søknader til plasser hvor du kunne tenke deg å jobbe. Da vil kanskje arbeidsgiver huske på deg neste gang de trenger noen. Det gjelder altså å være aktiv og "på hugget", og prøve å vise frem dine beste kvaliteter i jobbjakten. Hør med venner eller familie om de vet om en jobb til deg, og spør om de kan anbefale deg. Mange får på den måten jobb i dag. Les mer her for flere nyttige jobbsøkertips

 

Det kan fort bli mange skjemaer som en må fylle ut. Husk at du kan få hjelp til dette også. Da går du innom NAV kontoret ditt eller ringer oss på telefon: 55 55 33 33.

 

Håper du fikk svar på det du lurte på :-)

 

Med vennlig hilsen NAV i samarbeid med Ung.no.

 

 


 

 


 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer

Når har jeg krav på sykepenger?

Syk og ligger i senga (colourbox.com)

Blir du syk mens du er i arbeid har du rett til sykepenger. Sykepengene skal kompensere for tapt arbeidsinntekt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb