Hopp til hovedinnholdet

Seksuelle overgrep mot barn mellom 9-13 år. Hva blir straffen?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei! :-) jeg er en gutt på 19 år som lurer på en del ting. jeg har begått seksuelle overgrept mot barn fra 9 til 13 år er jeg pedofili da? vet dere om hvilken straff jeg kan få? politiet vet om dette og foreldrene til de barna som jeg har begått seksuelle overgrep mot de vet dette også. politiet sier sikkert hvilken straff jeg kommer til å få, de jobber med denne saken enda, men jeg har ikke fått vitet enda hva straffen min kommer til å bli. hilsen anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om du er pedofil hvis du som er 19 år gammel, har begått seksuelle overgrep mot barn fra 9-13 år.

Dersom du lurer å om du er pedofil, må du oppsøke en psykiater, som vil kunne gi deg svar på dette.

Norge har strenge straffer for seksuelle overgrep mot barn. Jo yngre barna som overgrepene blir begått mot, jo strengere er straffene. I ditt tilfelle opplyser du at barna var så små som 9 år og ikke eldre enn 13 år. Straffen for dette er i følge straffelovens § 195, fengsel i inntil 10 år og ikke mindre enn 2 år. I tillegg kan du få 21 års fengsel fordi du forteller at du har begått seksuelle overgrep mot barn under 10 år. Dette gjelder imidlertid dersom det er snakk om gjentatte overgrep.

 I vurderingen av hvor lang straffen skal bli, skal det legges vekt på både straffeskjerpende forhold og forhold som kan bidra til å redusere straffen. Et eksempel på et straffeskjerpende forhold som det skal det legges vekt på i ditt tilfelle, er at det tydeligvis er snakk om at du har begått disse overgrepene flere ganger og mot flere barn.

Samtidig åpner også loven for at det kan vurderes å gi deg en forvaringsstraff. Forvaring er en straff som kan idømmes i stedet for vanlig fengselsstraff, når en tidsbestemt straff ikke anses å være tilstrekkelig til å verne samfunnet. Straffelovens § 39 c har bestemmelser om dette. Den er imidlertid ikke helt tidsubestemt, da det skal fastsettes en minstetid som ikke må overstige 10 år, og en lengstetid, som vanligvis ikke bør overstige 15 år, og ikke kan overstige 21 år.

 Du forklarer at politiet og foreldrene allerede vet om overgrepene og at saken er under etterforskning. Jeg anbefaler deg å samarbeide med politiet og gi dem de opplysningene de trenger i etterforskningen av saken. Både av hensyn til ofrene, slik at du på den måten har mulighet til i det minste rette opp dette og slik at rettsaken blir en mindre tilleggsbelastning for de som har blitt utsatt for de seksuelle overgrepene. Men også fordi at dette gir domstolen mulighet til å vurdere om straffen din skal reduseres. Straffeloven har regler om såkalt «strafferabatt». Dette innebærer at domstolen, når de bestemmer hva straffen din skal bli, skal ta hensyn til det dersom du har kommet med en tilståelse av overgrepene du forklarer at du har begått.

Det er viktig å forstå at seksuelle overgrep mot barn, kan gi barna som blir utsatt for dette store skader som kan prege dem resten av livet. Dette gjelder alle former for seksuelle overgrep mot barn. De som er ofre for seksuelle overgrep har ikke et reelt valg eller en mulighet til å vurdere om de ønsker å være med på dette. Enten er de for små til å si hva de mener, eller de er for unge til å vurdere konsekvensene. Dette er også grunnen til at straffeloven åpner for å gi strenge straffer for denne typen overgrep.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep