Hopp til hovedinnholdet

Får man straff for å drikke alkohol når man er under 18?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år.. har en god kompis av meg som er 16. Hvis jeg og da noen flere på 15 drikker med han på 16 vil han få noen form for straff for det...liksom at han har noe ansvar eller noe?:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Nei, han får ikke straff for dette. Han har ikke et ansvar i forhold til hva dere gjør, men han kan straffes for at han selv bryter alkohollovens regler. Jeg kommer tilbake til dette nedenfor. 

Det som etter alkoholloven § 1-5 er ulovlig er å selge, utlevere eller skjenke alkohol til noen under 18 år.

Det er altså ikke slik at ungdom under 18 år som drikker alkohol blir straffet for at de drikker alkohol, men den som selger, utleverer eller skjenker alkohol til personer under 18 år risikerer straff i form av bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Du finner denne straffebestemmelsen i alkoholloven § 10-1.

Det er et tilfelle der personer som er over den kriminelle lavalder (som er 15 år) allikevel risikerer straff i forhold til det å drikke alkohol, og det er hvis du drikker alkohol på offentlig sted, f.eks. i en park. Hvis man lovlig skal kunne drikke alkohol på offentlig sted må dere være gitt tillatelse (bevilling) til dette. Denne regelen finner du i alkoholloven § 8-9

Kort oppsummert er det slik at du kan bli straffet for å drikke alkohol på offentlig sted dersom det ikke er gitt tillatelse til å drikke på dette stedet. I et slikt tilfelle blir du ikke straffet for at du drikker alkohol, men for at du drikker på et sted det ikke er tillatt å drikke alkohol. 

Til slutt vil jeg nevne at dersom politiet ser at du har med deg alkohol, f.eks. når du er på vei til en fest, kan de ta fra deg alkoholen, og de kan også melde fra til foreldrene dine. De kan også melde fra til foreldrene dine, og barnevernet, dersom du er full. Dette er imidlertid ikke straff, det er gjort av hensyn til deg. Det er tross alt en grunn til at vi har aldersgrenser på kjøp av alkohol. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol