Hopp til hovedinnholdet

Finnes det en måte å få redusert tap av førerrett på?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Heihei! Jeg holder på med lærlingtiden min for å bli rørlegger og har fagprøven min i mars på nyåret. I jobben jeg holder på med er vi avhgengig av bil for å komme oss rundt til kundene våre for å utføre den jobben de trenger. For type 2 uker siden ble jeg tatt for å kjøre for fort på motorveien hvor jeg ble fratatt førerkortet på stedet (fikk da beskjed om at jeg skulle få det tilbake om 3 måneder, i værste fall 4 måneder) og en bot som ville komme på type 13 000. Jeg vedtok så klart boten, men førerkortet er jeg avhengig av så vedtok ikke dette (selv om han tok fra meg kjøre tillatelsen). Nå har jeg fått et brev i posten som sier at boten min er på 9000 og at jeg har mistet førerretten i 5 måneder. Jeg fikk altså en annen informasjon en dette da dette skjedde. Ville det finnes en måte å redusere tap av førerretten? Er det mulig å søke om kjøretillatelse i jobbtiden? Håper dere kan hjelpe ettersom jeg er avhengig av å ha en jobb og jeg ønsker å fullføre lærlingstiden min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter vegtrafikkloven § 39 kan du klage på vedtaket om tilbakekall av førerkortet, men det betyr ikke at du kan forvente å få redusert tapet av førerretten, selv om du trenger bil i jobben. Men du har altså en klageadgang, og hvis du bestemmer deg for å klage kan du vise til at du trenger å kjøre bil i jobben. 

Når politiet vurderte saken din ble det tatt hensyn til lignende saker, og de så da blant annet på hvilket nivå både bøter og fratakelse av førerkort ligger på i disse sakene. Informasjonen du fikk fra politiet da du ble stoppet var ingen garanti for at du ikke ville miste lappen i mer enn 3-4 måneder, det var nok kun en antagelse ut fra hva nivået ligger på i disse sakene. 

Jeg regner med at det sto noe om hvordan du kan gå frem for å klage i brevet du fikk fra politiet. Hvis det ikke sto noe om klageadgang, eller hvor du skal sende klagen, kan du kontakte politiet der du bor for å få svar på dette. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mista eller fratatt lappen?

Fart

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort