Hopp til hovedinnholdet

Lurer på hva som skjer når jeg blir stoppet for å ha latt en potensiell kjøper kjøre bilen min uten skilter.

 

Spørsmål
Kjørt uten skilter...
Lurer på noen ting om hva som skjer når jeg blir stoppet for å ha latt en potensiell kjøper kjøre bilen min uten skilter.
- Vet jeg får bot, men får jeg prikk på rullebladet?
- Hindrer dette meg å reise inn i USA, eller andre land?
- Vil prikken isåfall bli på rullebladet mitt for alltid?
- Noen cirka beregning på hvor mye boten havner på?

Takk på forhånd!

Kevin
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, Kevin!

Etter veitrafikkloven § 31 kan du straffes med bøter eller fengsel inntil ett år dersom du overtrer bestemmelser i vegtrafikkloven. Når det gjelder spørsmålet om dette kommer på ”rullebladet”, er det ikke noe som offisielt heter ”rulleblad”. Det som vanligvis menes når det snakkes om ”rulleblad” er hvilke kriminelle handlinger politiet har registrert på en person, og som kan gjøres kjent for personer som har rett til å få fremvist politiattest.

Dersom du får bot vil dette kunne komme på politiattesten din (avhengig av hvilken type politiattest det blir spurt etter (se link nedenfor). En politiattest viser om det er registrert lovstridige eller kriminelle forhold på en person. I strafferegistreringsloven er det imidlertid gitt klare regler for hva som skal stå på politiattester, og hvor lenge opplysningene skal stå der.

Det finnes to typer vandelsattester, en vanlig vandelsattest og en utømmende vandelsattest. I den utømmende vandelsattesten finnes opplysninger om alle eventuelle lovbrudd en person har begått, uansett hvor lang tid som er gått siden disse ble begått. I den vanlige vandelsattesten slettes stort sett alle opplysninger om bøter som er mer enn to år gamle, og betingede eller ubetingede fengselsdommer som er mer enn fem år gamle.

Du kan lese mer om hva som kommer på politiattesten her på ung.no (se lenken under). Jeg kan dessverre vanskelig uttale meg konkret om størrelsen på boten i ditt tilfelle.

Når det gjelder spørsmålet om lovbruddet vil kunne hindre deg i å reise til enkelte land, varierer reglene for innreise fra land til land. En del land krever blant annet at du søker visum før du reiser dit. Jeg anbefaler at du tar kontakt med anbassaden i det landet du ønsker å reise til for informasjon om dette.

Vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd/straff
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd/straff


Quiz: Hva kan du om spillavhengighet?

Hvem kommer du til om du ringer: 800 800 40?