Hopp til hovedinnholdet

Hvem må betale boten dersom en passasjer i buss ikke bruker bilbelte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Vi var på klassetur og bussjåføren ba oss om å bruke belte, det var helt greitt jeg brukte det. Han sa også at hvis vi ble stoppet av politiet så skulle vedkommende som ikke brukte belte få boten. Så spm mitt er: 1) er det vedkommende som ikke bruker belte som får bot, eller er det sjåføren siden han har ansvaret? 2) hvis svar på spm 1 var av vedkommende som ikke brukte belte skal få boten, er ikke det feil? siden det er i skoletiden og norsk grunnskole skal være gratis. Er veldig usikker, takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn § 1, 3 ledd er det vist til at det er påbudt å bruke bilbelte i buss, når dette er montert.

Videre viser § 3, 1. ledd at den som er fylt 15 år selv må betale boten dersom vedkommende ikke bruker bilbelte. I 2. ledd er det vist til at det er sjåføren som er ansvarlig dersom barn under 15 år ikke bruker bilbelte. 

I forhold til at dette skjedde i skoletiden har det ingen ting med at norsk grunnskole skal være gratis å gjøre. Bruk av bilbelte er påbudt etter norsk lov og gjelder uavhengig av når på døgnet man er sjåfør/passasjer i kjøretøy. Skoleelever er også selv ansvarlige for at de følger norsk lov i skoletiden.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort