Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med forsikring hvis jeg kjører uten førerkort?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hva skjer om man har forsikret bilen med både ansvarsforsikring og kasko, og krasjer i en person eller annen persons eiendeler uten at fører av bilen ikke har sertifikat?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på om jeg forstår spørsmålet ditt, så hvis du ønsker å sende inn et nytt spørsmål kan du godt det.

Forsikringsselskapet har i noen tilfeller rett til å kreve at den som har påført skade, kan kreves helt eller delvis erstatnings­ansvarlig. Dette kan skje ved at utbetalingen reduseres, eller at den ansvarlige får et krav i ettertid. Det kan for eksempel være tilfelle hvis du kjører uten førerkort.

Det er samtidig et vilkår for at utbetalingen kan reduseres at det er årsakssammenheng mellom skaden og det at man ikke har førerkort. Hvis f.eks. du ikke har førerkort og bilen din triller i en annen bil, så har det ikke noe å si om du har førerkort eller ikke.

Hvis det er noen andre som er ansvarlig for skaden, vil den personen bli ansvarlig selv om eieren av bilen som ble skadet ikke hadde førerkort.

Det er likevel straffbart å kjøre bil uten førerkort, så det kan bli en sak for politiet. Les mer om det i vedlagte artikkel.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort