Hopp til hovedinnholdet

Utsettelse av førerkort og politiattest

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Er en gutt som er 18 år 1 år siden gjor jeg noe dumt som å kjøre bil uten lappen, og ble stoppet av politiet. Fikk da en bot på 4000kr og utsettelse på billappen i 6mnd etter jeg ble 18. Det er nå 4 mnd igjen av utsettelsen og jeg lurte på om jeg fortsatt kan ta teori-timer og teori-prøven menst jeg har utsettelse? Og en annen ting; Jeg har lyst å bli politi men det krever "plettfridd vandel". Vil det si at jeg ikke kan bli politi pga at jeg fikk bot på 4000kr og utsettelse på lappen? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når du har fått utsettelse for å kunne ta førerkort, må du søke Statens vegvesen om å få ta førerkortet. Vegvesenet sender forespørselen din til politiet, som bestemmer når du får ta førerkortet. Du kan ikke ta teoriprøven så lenge du har utsettelse.

 

Det kreves at du har "plettfri vandel" for å kunne bli tatt opp ved politihøyskolen. Politihøyskolen krever at du legger frem en uttømmende politiattest som viser alle lovbrudd du har begått uavhengig av hvor lenge det er siden. Det kan også innhentes opplysninger om henlagte straffesaker eller andre forhold som kan ha betydning for søkerens skikkethet. Se § 24 b i politiloven. Det er derfor sannsynlig at dette vil få betydning for dine muligheter til å bli politi. Det skader likevel ikke å kontakte Politihøgskolen direkte for å avklare om dette feiltrinnet utelukker at du kan bli politi. Du kan lese mer om hvem som kan kreve hvilke typer politiattest her.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort