Hopp til hovedinnholdet

Guttene i klassen tuller med å kalle folk homo.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 14 som er forelsket i en gutt i parallel klassen min og ei jente i klassen min. Jeg har sagt at jeg er bifil til den personen jeg stoler mest på og den gutten jeg liker (med en feil sendt melding) men guttene i klassen min tuller alt for mye med å kalle folk homo og sånt så jeg er redd for å komme ut til klassen min hvabør jeg gjøre?? MVH gutt med spørsmål Takk for at dere tar dere tid til å svare:))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år

Så fint at du tar kontakt! Du er desverre ikke alene om å oppleve dette. Jeg får ofte tilbakemelding fra ungdom som opplever at ordet "homo" blir brukt som skjellsord på skolen der de går samt blant venner.

Min erfaring er at noen ikke helt forstår hva ordet egentlig betyr, og slenger det ut på tull, uten at de egentlig mener noe vondt med det. Andre kan bruke det negativt fordi de selv er redde for sine egne følelser i forhold til det å tiltrekkes noen av samme kjønn. De opplever disse følelsene som så skremmende og for å unngå at andre skal oppdage at de føler som de gjør, kaller de andre "homo" istedenfor. Dette for å fjerne mistanken fra seg selv.

Fordi vi vet at det er helt essensielt for den psykiske helsa vår, at vi kan få være oss selv, er det derfor viktig at alle opplever et miljø som rommer hele mangfoldet av måter å være menneske på.

Uansett hva som er årsaken, er det derfor absolutt ikke greit at de i klassen din bruker "homo" som skjellsord. Det å snakke om seksuell identitet på en negativ måte, er lovstridig i Norge. Det kom nemlig en ny antidiskrimineringslov den 1.1.2014, som sier at det i Norge er forbudt å diskriminere og trakkasere noen på bakgrunn av seksuell identitet. 

Jeg vil derfor anbefale deg å gå til rektor på skolen der du går, og fortelle det du opplever. Vedkommende har et lovpålagt ansvar for å ta tak i dette, slik at diskrimineringen opphører. Dersom du synes det er vanskelig å gjøre dette alene, vil jeg anbefale deg å dele det du her skriver med helsesøster. Hun kan også være en støtte i forhold til det å få slutt på denne mobbingen. Legger også ved noen artikler du kan se på.

Det finnes mange gode undervisningsopplegg som er laget spesielt mot å se på normer rundt seksualitet og identitet. Disse tar utgangspungt i normene, og ikke de som bryter dem. Vil derfor anbefale deg å kontakte er opplegg som heter Restart som er laget av Skeiv Ungdom.

Det finnes også et eget opplegg for lærere som heter Rosa kompetanse skole  i regi av LLH. Begge disse undervisningsoppleggene er gratis, og de kan bestilles til skolen der du går, uavhengig hvor du bor hen i landet.

Søk støtte, ikke stå i dette alene. Du har like mye rett til å få være den du er som alle andre!

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering