Hopp til hovedinnholdet

Kjønnsroller og kjønnsidentitet

Jente 17 år
 

Spørsmål

opplever ikke at folk blir veldig ulikt behandlet, men jeg merker at noen snakker til folk etter hvilket kjønn de er. Folk snakker roligere og på en måte mer trygt til en jente enn de gjør til gutter. De går de liksom an å tøyse med og være litt tøffere mot. Dette er ikke diskriminerende for noen av kjønnene, men jeg er virkelig lei av det! Når gutter snakker til jenter, snakker de som andre gjør mot jenter, mens jenter snakker tøffere med gutter. Det virker som om de forskjellige kjønnene trekker seg til hverandre også. selv når alle du møter er fremmede, kommer du tettere på de med ditt eget kjønn. Dette gjør jo at det blir større forskjeller mellom de og det ønsker jeg ikke. tror jeg også gjør mange av disse tingene ubevisst og lurer på hvordan jeg kan klare å slutte med det, og også påvirke andre. det er noen som tror at tankene til Kjønn er forskjellige biologisk sett. Er det stor forskjell, eller er det på grunn av at vi behandler de ulikt og samfunnet har forventninger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. I samfunnet har vi kjønnsroller som former kjønnsidentiteten vår. Du har helt rett i at vi oppdras i en tradisjonell rolle hvor det forventes at vi enten skal oppføre oss som gutter eller jenter. Det knyttes ofte forventninger til oss ut ifra kjønnet vi tildeles ved fødsel.

Mennesker er ett produkt av arv og miljø. Mye av adferden vår er formet av kulturen vi vokser opp i. Forskere er uenige om hvor mye biologi spiller inn, men det finnes de som mener biologi i betydelig grad former kjønnsroller. Her finnes ingen fasit og meningene er altså delt om hvor mye biologi preger oss.

I dagens samfunn er det større åpenhet for at vi kan identifisere oss som det kjønnet vi ønsker, uten at vi må like «typiske» gutte- eller jenteting.  

Vi vet at det finnes mange mennesker som ikke føler seg hjemme i rollene gutt og jente. Alle mennesker har rett til å uttrykke seg akkurat på den måten de vil og ønsker. Jeg syns du skal uttrykke deg slik du ønsker uten å måtte tilpasse deg andres krav og forventinger til kjønn. 

Håper svaret mitt var til hjelp for deg!
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering