Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det går an å straffes for diskriminering og mobbing mot individ

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på om det går ann å straffes for diskriminering og mobbing mot individ. Min bestevenninne begynte plutselig å snakke med en gutt i 20- årene for noen uker siden. Nå har han fått henne til å vende seg mot meg og driver med baksnakking i en egen gruppesamtale på facebook. En annen i gruppa har også bedt alle i gruppa sende en video som reklamerer for selvmord og jeg fikk den like etterpå. Ingen i gruppa sa imot det selv om flere vet at jeg er deprimert, driver på med selvskading til dags dato og har flere ganger hatt selvmordstanker.Men det har blitt ekstra ille etter at han kom inn i bildet. Så driver han å kaller meg jente, spør om meget personlige ting som har med jentekropp å gjøre, selv om han vet jeg er transgrutt. Jeg trenger hjelp, og det så fort som mulig. MVH fortvilt og irritert transungdom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år.
 
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så trist å lese alt du er blitt utsatt for! 
Juristen vil besvare det juridiske. Se nedenfor.
 
Det er vondt når noen ikke respekterer den man er, og spør spørsmål som ikke angår dem, spesielt dette med kroppen. Du er en gutt og det skal alle respektere! 
 
Når ens beste venninne oppfører seg slik hun har gjort, er det vanskelig. Ikke bare er det vondt å miste sin beste venninne, men det å bli sveket på denne måten gjør det ekstra vondt.
 
Hvis man går alene med tunge tanker forsterkes kanskje de vonde følelsene. Du må finne en å snakke med om hvordan du har det. Det er hjelp å få! Du kan snakke med helsepersonell på helsestasjon for ungdom, fastlegen din, og hvis du bor i eller rundt Oslo kan du dra til Helsestasjon for kjønn og seksualitet. Du kan også dra til ungdomsklinikken Sex og samfunn, eller chatte med helsepersonell her, uansett hvor du bor i landet.
 
Du kan ringe Alarmtelefonen . Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.
 
Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123
 
Du kan også ringe legevakten 116 117, eller 113 hvis du er i nød.
 
Ikke la disse folkene påvirke deg! Du er viktigst i verden og du skal ivareta deg selv! 

Hvis de som sendte deg videoen gjorde det for å "oppfordre" deg til å skade deg selv syns jeg du bør vurdere å anmelde saken til politiet. Det er vanskelig for meg å si helt sikkert om det de i gruppa har gjort er straffbart eller ikke, dette er noe politiet eventuelt må vurdere nærmere ved å se på innholdet i meldingene i gruppa og i meldinger som er sendt til deg.

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS) og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Sett noe ulovlig på nett? Tips politiet!

Tips politiet

Har du sett noe ulovlig eller blitt utsatt for noe ubehagelig på nettet? Tips politiet.

Les mer

Hva sier loven om nettmobbing? Er det straffbart?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

En venninne og jeg laget på gøy en nettside. Her skrev vi en del om andre på skolen, hvem som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt. Det meste av det vi la ut var helt sant. Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Nå har noen av de vi skrev om funnet ut at det var vi som laget siden. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering