Hopp til hovedinnholdet

Moren min kontrollerer meg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke hva dette temaet er da men tror det er innanfor. Ja jeg er ein jente på 15, som har bodd i Norge sida 2009, og er allerede norsk statsborger Tingen er at moren min (ekte mor) ho la meg ikke gjer ting jeg vil. Det har skjedd fleire gange, det er at jeg er normal 15 år gammel jente, det er vertfall det jeg føler, og ønske å gjer ting som alle på min egen alder. Men går bare ikke, uansett når jeg seie jeg vil dit og gjer det så kjem moren min alltid med «hvem tror du du er?du er ikke norsk, du kan ikke gjer som de norsk» jeg føler at jeg er mer norsk enn der vi kjem frå, vi flytta frå heimelandet sida jeg var 1 Det har skjedde ca 4 gange at jeg veldig lyst til å dra til konsert til min favoritt bandet, men tingen er at de ikke kjem til Norge, jeg forstår at de beskymre for meg med alt som skjer, men jeg sa ho og far kan bli med men ho kjem alltid med «er du hore? Hvem tror du at du er? Du kan ikke gjer som de andre! Du er ikke norsk» ogsan jeg er lei av det, kpop konsert

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Jeg forstår veldig godt at det ikke føles bra å ha så strenge grenser hjemme! Det er så viktig at du tør å be om hjelp slik som å skrive til oss.
 
Det er viktig at du vet at du er norsk og at du har rett til samme støtte og hjelp som alle andre norske barn og ungdommer. Du er norsk på din flotte måte, med alle dine erfaringer og hele din bakgrunn, akkurat som jeg er norsk på min egen måte. Så når mammaen din sier at du ikke er norsk kan du svare at det er ikke sant. Du er norsk, du er flott akkurat som du er.
 
Det å ha flere kulturelle bakgrunner er en veldig flott ting å ha, og samtidig kan det være vanskelig å leve med noen regler på skolen og andre regler hjemme, slik du forteller at det er for deg.
 
Det er naturlig at foreldre vil beskytte barna sine, og spesielt når foreldre er redde for barna sine kan det skje at foreldre passer så godt på barna sine at det går for langt. Du har rett til å gjøre ting som er vanlig for ungdom på din alder, og du har rett til at dere skal snakke om grenser hjemme og finne løsninger der foreldrene dine både setter grenser og stoler på deg.
 
Vet du at det er noe som heter negativ sosial kontroll? Dette er når kontrollen hjemme blir så stor at det forstyrrer unges liv og gjør hverdagen vanskelig for dem. Dette er noe du kan få hjelp med. Det høres også ut som om mamma trenger litt hjelp til å forstå hva som er vanlig i Norge, og til å stole på deg og bli mindre redd for å la deg ha din fritid.
 
Jeg vil be deg gå til helsesøster eller minoritetsrådgiver, slik at du kan få tips og støtte i situasjonen din. Det er viktig at du snakker med en voksen du stoler på om hvordan du har det, det vil gjøre at du føler deg bedre.
 
Masse lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering