Hopp til hovedinnholdet

Er jeg feminist?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som er 14 pr gammel og vil at verden skal være likestilt mellom gutter og jenter. Jeg mener at guttene i ungdomsalderen tror alltid at jentene er svake og at guttene er alltid best. Men jeg har sakt til flere guttene at det burde være likestilt. Jeg er ikke «feminist». Jeg mener at feminist er de som vil ha likestilt, men vil heller ikke ha noe og gjøre med gutter. Jeg liker gutter og alt det der. Men de fleste sier at jeg er feminist hvis jeg sier at guttene kan være litt overstyrende noen ganer. Så de kaller meg feminist flere gnager. Men jeg sier at jeg ikke er det. Så jeg lurte på om jeg er en feminist hvis jeg vil at jentene skal være like gode gutter. Jeg kan og syns at guttene kan være litt sånne mennesker man ikke helt kan stole på i ungdomsalderen. De vil bare ha kjæreste og sex hele tiden. Så jeg vil holde meg unna gutter til de blir litt modne. Er det normalt for en tenåring og tenke sånn. Og er jeg en feminist på grunn av det? Takk

Besvart 24.09.2018 09:30
 

Svar
Hei

Beklager at jeg svarer deg så sent.

Det er vanskelig å gi deg en klar definisjon på hva en feminist er, men en generell forståelse er at det å være feminist betyr at man ønsker at kvinner og menn skal være likestilt. Det vil si at de skal få lik lønn for likt arbeid, ha samme muligheter som menn og bli respektert på samme måte. For de aller fleste er dette en selvfølge. Det er ikke slik at en feminist ikke ønsker å ha noe med menn å gjøre, de ønsker bare at begge kjønn skal være likestilt.

Jeg tenker at dersom man ønsker at kvinner og menn skal ha like forutsetninger og muligheter, og ikke forskjellsbehandles på grunn av kjønn, så kan man kalle seg feminist. Det er dog ingen andre enn deg selv som burde trenger å definere hvilken ideologi eller hvilket standpunkt du har. Dersom du ikke ønsker å definere deg som noe er det OK. Det viktigste er til syvende og sist hva du står for, og ikke hva det defineres som. Jeg syntes det høres ut som du har fine og sunne holdninger, og det er det viktigste.

Når du ønsker å gå inn i ett forhold er også opp til deg, og om du føler at det er noe du ikke trenger eller ønsker der du er i livet nå så er det helt greit, og det er ikke unormalt.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter for kvinner og menn. I dag har begrepet fått en utvidet betydning.

Les mer

Kjønnslikestilling i Norge

Jente med armene i kors (colourbox.com)

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering