Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg håndtere diskriminering?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år. Jeg har mange problemer, før da jeg gikk i 6 klasse var det noen i klassen min som sa at jeg burde henge mer med de lyse. Og sa at jeg er mørk. Og sa at håret mitt er lit rar. Det jeg ble sårra for var etter at de sa de ordene så lo de og trodde at det var greit. Jeg vill ikke snakke med læreren min for jeg tør ikke og sidet til noen.

Besvart 26.09.2018 11:18
 

Svar
Hei Jente 13år!

Det er veldig fint at du skriver til oss i ung.no når det er noe du tenker på og som du ikke helt vet hva du kan gjøre med. Det du skriver høres ikke hyggelig ut, og det er utrolig trist at du har blitt diskriminert mot på grunn av utseendet ditt av klassekameratene dine. Det er ikke greit! 

Du skriver at klassekameratene din har fortalt deg at du bør henge mer med lyse mennesker og at de har kommentert hudfargen din og håret ditt, for deretter å le av det. Det du beskriver, er klar rasistisk oppførsel. Jeg skjønner veldig godt at du føler deg såret og er lei deg. Men det betyr ikke at det de sier på noen som helst måte er riktig eller sant. Selvom det kan være vanskelig å ikke bli påvirket av det andre sier, så er det viktigste at du er fornøyd med håret ditt, det er tross alt du som kler deg og det er absolutt ingenting andre kan si eller mene om det. Når det kommer til hvem du henger med, så er det aller viktigste at du henger med de menneskene du trives å henge med, uavhengig av om de er lyse eller mørke.

Du skriver at du ikke vil snakke med læreren din fordi du ikke tør å si det til noen. Kanskje det kan være en ide å foreslå for læreren din at dere kan ha en time eller flere om diskriminering i klassen deres? Du trenger ikke fortelle om dine personlige følelser eller opplevelser, men si til læreren din at rasisme og/eller diskriminering skjer i klassen og at det er sårende og ikke bra for klassemiljøet. Sammen med hele klassen så kan læreren fortelle hele klassen hva slags konsekvenser diskriminering har, både når det kommer til diskriminering på grunn av hudfarge, men også generelt. På den måten så trenger ikke du å føle at dette er rettet mot deg nødvendigvis, samtidig som klassen kan øke forståelsen sin over hvor seriøs og uakseptabel slik diskriminering er. 

En annen ide kan være å snakke med for eksempel en helsesøster eller en miljøarbeider på skolen. Da kan du få fortelle om hvordan du føler deg til en som har taushetsplikt, samtidig som de voksene på skolen din blir oppmerksomme på at slike ting skjer på skolen din og at noe må gjøres for å stanse slik oppførsel totalt.

Det ligger ved noen relaterte artikler som jeg håper kan bidra med noen ekstra tips og råd.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering