Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for ran?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, gutt 15 år her. Visst jeg raner en butikk, med ett slags våpen. Hvilken straff får jeg? Barnevern eller ungdomsfengsel? Eller noe helt annet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I og med at du er 15 år gammel er du over den kriminelle lavalder. Det innebærer at du kan straffes etter strafferammene i straffeloven. Når det er sagt prøver man i det lengste å unngå å dømme unge lovbrytere til fengsel, men i noen tilfeller er det ikke andre løsninger.

Hvis du raner en butikk med et våpen er det en veldig alvorlig handling. Strafferammen for "vanlig" ran er fengsel inntil 5 år. Strafferammen for grovt ran er fengsel inntil 12 år. Ved vurderingen av om det er snakk om grovt ran ser man blant annet på om det er truet med skytevåpen eller annet særlig farlig redskap. Du kan lese om strafferammene for ran i straffeloven §§ 267 og 268. 

Hvis du begår et ran er det ikke gitt at du "slipper unna" med å bli meldt til barnevernet, i verste fall kan du bli straffet etter straffelovens regler. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd