Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å kjøre bil uten førerkort?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Her om dagen kjørte jeg bilen til mamma for å hente søskenbarnene mine fra rett opp i veien , dette er en privat vei. Min søskenbarn presterte å si dette til faren sin som nå vil politiannmelde meg. Jeg lurte først og fremst på hva straffen for dette blir ? Det andre er at dette søskenbarnet som er 8 år driver å kjører atv ulovlig... Han og faren sier at dette er null stress og er lovlig som bare det ,men ATVen går fortere enn 6km/t og veier mer enn 150kg. Dette er også ulovlig så jeg lurer bare på hva straffen for det er .. Jeg mener at når han politi anmelder meg så skal faen meg jeg gjøre det samme tilbake.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter vegtrafikkloven § 24 er det et vilkår at man har førerkort for at man skal ha lov til å kjøre motorvogn. Hvis man kjører bil eller annen motorvogn uten førerkort bryter man vegtrafikklovens regler. Du har ikke lov til å kjøre uten førerkort selv om det er en kort strekning på privat vei. Det å kjøre uten førerkort kan etter § 31 straffes med bøter eller med fengsel inntil ett år. Hvis du blir anmeldt for dette forholdet, og politiet finner det bevist at du har begått et straffbart forhold, vil du nok få en bot. I tillegg vil du få en sperrefrist på førerkortet.

Det er mulig at faren til søskenbarnet ditt selv bryter lovreglene ved at han lar søskenbarnet ditt kjøre denne typen ATV. Men det at han kanskje bryter lovreglene rettferdiggjør ikke dine handlinger, du har ingenting å gjøre bak rattet på en bil med mindre det er som lovlig øvingskjøring. Du kan lese mer om reglene for kjøring med ATV på politiets nettsider.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd