Hopp til hovedinnholdet

kan jeg reise til USA? Kommer det på rullebladet? Kan jeg be om påtaleunnlatelse?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, på Halloween ble jeg tatt for å ha tatt 2 drag av en joint. Vi vandret rundt 03:00 tiden på natten og når politiet kom løp vi, vi ble tatt igjen og sendt til stasjonen og erkjente straffskyld. Jeg fikk et forelegg med 2 års pissings. Spørsmålet mitt er; kan jeg reise til USA? Kommer det på rullebladet? Kan jeg be om påtaleunnlatelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter legemiddelloven § 31 annet ledd kan besittelse og bruk av narkotika straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder, eller begge deler. Det vanlige er å ilegge et forelegg fra 2000 kroner og oppover, avhengig av type og mengde stoff du har på deg. I slike saker velger politiet bare unntaksvis påtaleunnlatelse.

Hva som skal registreres på rullebladet følger av lov om strafferegistering. Det følger av lov om strafferegistrering § 1 at betinget påtaleunnlatelse for forbrytelse registreres i strafferegisteret, og dette vil derfor bli stående på din uttømmende politiattest. Av § 6 i lov om strafferegistrering følger at betinget påtaleunnlatelse ikke registreres på en vanlig politiattest dersom påtaleunnlatelsen er meddelt eller dommen er avsagt mer enn 2 år før attesten blir utstedt.

Så vidt jeg forstår har du allerede fått en reaksjon ved å få et forelegg med urinprøvekontrakt. Jeg er derfor usikker på om det fortsatt kan være aktuelt å få påtaleunnlatelse. Ta kontakt med politiet for å få svar på dette. 

For mer informasjon se vedlagte artikler.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd