Hopp til hovedinnholdet

Om du skulle se/høre ...osv at noen blir voldtatt. Har du du plikt til å hjelpe, kan du gå fra stedet uten å bry deg?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Om du skulle se/høre ...osv at noen blir voldtatt. Har du du plikt til å hjelpe, kan du gå fra stedet uten å bry deg? Jeg utfra ren tipping sier nei. så da kommer spørsmål nummer to: hvordan kan det ha seg at mange blir voldtatt i Slottsparken i Oslo, men at garden som står vakt der ikke har lov å forlate posten sin? jeg skjønner jo at de er jo jobb, men hvordan kan det ha seg at de kan ha en slik regel? ja de kan sikkert ringe noen, men på den tiden kan det være forsent ikke sant.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter straffeloven § 387 er det straffbart å ikke hjelpe en person som er "i øiensynlig og overhængende Livsfare". Vurderingen av om en person er i overhengende livsfare, kan være vanskelig å avgjøre. I tillegg har man ikke plikt til å hjelpe dersom dette setter en selv i fare. 

Gardistene har helt sikkert fått beskjed om hva de skal gjøre når de blir vitne til en voldtekt eller et forsøk på voldtekt. Jeg vet ikke hva slags beskjed de har fått, men jeg tror ikke de bare blir stående og se på at en person blir voldtatt.  

Man kan ikke klandre gardistene for at mange har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt i Slottsparken. Det kan være mange ting som gjør at det er vanskelig å oppdage hva som foregår, i tillegg til at det ofte skjer veldig fort. Det er mange trær og busker, og mange mørke plasser i Slottsparken som gjør at det er lett å unngå å bli sett.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd