Hopp til hovedinnholdet

Får man prikk på rullebladet hvis man har en passasjer uten hjelm på mopeden?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på en ting som jeg ikke fant et helt tydelig svar på her inne, får man prikk på rullebladet hvis man kjører med en bakpå som ikke har hjelm? Vet man får bot på 2000, men skjer det noe mer? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I Norge er det slik at mopeder er registrert for bruk av kun en person. Det er derfor ikke lov til å ha en passasjer på mopeden, og dette gjelder selv om passasjeren bruker hjelm. 

Hvis du tar med deg en passasjer på mopeden så bryter du vegtrafikklovens regler, og da risikerer du å miste mopedlappen/få en sperrefrist på retten til å ta førerkort til bil. Du kan også få en bot (forenklet forelegg), og dette blir registrert i bøteregisteret.

Det å kjøre med en passasjer på mopeden står ikke på lista over de brudd på trafikkreglene som kan gi prikker på førerkortet. 

I artiklene du finner nedenfor kan du lese mer om hva straffen kan bli for å kjøre ulovlig med en passasjer på moped, og hvilke brudd på trafikkreglene som kan føre til prikk på førerkortet. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse lovbruddene gir prikker i førerkortet

Politimotorsykkel (colourbox.com)

Målet med prikkbelastning er å hindre uforsiktig kjøring for å få ned tallet på antall skadde og drepte i trafikken. Her kan du lese hvilke synder som gjør at du kan få prikker på førerkortet.

Les mer

- Kjører med ulovlig passasjer på mopeden

Moped (colourbox.com)

Venninna mi sitter bakpå mopeden min ganske ofte. Vet at det egentlig ikke er lov. Hva skjer om vi blir stoppet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd