Hopp til hovedinnholdet

Politiattest til bruk ved søknad om visum til USA

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Sender spørsmål til dere da jeg har lest mye rundt dette med rulleblad å hva hvem kan se, men trenger litt mer konkret svar hos dere. Det er slik at jeg ble tatt for å ha skrapet på legitimasjonen min. Hele historien er egentlig dritt, ante ikke noe selv da det var en gjeng som dro meg med når jeg var for full og jeg skulle aldri akseptert forelegget da jeg heller skulle fått tatt saken til konfliktrådet. Uansett, for sent. Jeg har likevel alltid hatt planer om å reise i fremtiden, spesielt til USA. Jeg betalte et forenklet forelegg på 5000 kr og mamma sier det blir på rullebladet i 5 år, stemmer det? I så fall, når jeg er 25 og vil reise f.eks til USA, hva skal jeg da "krysse av på/si" når jeg skal søke om visum? Er det kun ordinært rulleblad de kan se inn i, eller uttømmende? Spørsmålet er rett og slett om at jeg kan si nei angående om jeg har noe på rullebladet, etter det er gått 5 år. Aner ikke hvor ellers jeg kan få svar på dette....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er det sånn at norske borgere er omfattet av ESTA programmet (Visa Waiver Program). På nettsiden til den amerikanske ambassaden står det at de anbefaler at personer som har blitt arrestert eller er dømt for et lovbrudd søker om visum på ambassaden. 

Hjemmelen for å kreve fremlagt politiattest ved søknad om visum finnes i politiregisterloven § 38. I § 38 står det at attesten kan være uttømmende og utvidet hvis det anses som nødvendig og relevant ut fra de krav som er stilt i vedkommende lands nasjonale bestemmelser. Det betyr at hvis amerikansk lov krever at politiattesten er uttømmende eller utvidet kan en slik politiattest fremlegges ved søknad om visum. Hvilke krav som følger av amerikansk lov kan ikke jeg svare deg på, men dette kan du eventuelt undersøke med den amerikanske ambassaden. 

På en uttømmende politiattest står alle forhold man har blitt straffet for. I en utvidet politiattest vil også opplysninger om forhold som ikke er avgjort fremgå, f.eks. opplysninger om at man er siktet for et lovbrudd. 

Jeg kan selvfølgelig ikke gi deg noen garanti, men det er rimelig sikkert at dette ene forelegget ikke vil føre til at du ikke får innvilget søknad om visum til USA.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd