Hopp til hovedinnholdet

Maksimal lovlig fart for moped. Regnes det som trim å fjerne plomberingen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 som snart skal bli konfirmant . Etter konfirmasjonen har jeg lyst på moped/scooter. Jeg har lest at mopeden ikke skal være mer en 50cc, og gå i 45kmh. Hvis mopeden går fortere f.eks 55kmh men fortsatt er 50cc, er det da lovlig? Jeg kjenner folk som er 16 som kjører 50cc som kjører i denne farten, og uten trim. MopededeN deres er helt vanlig og kjøpt nye. Er dette lovlig eller ulovlig. Og vis dette er ulovlig hva er straffen? KAN dette regnes som trim? Hvis mopeden jeg kjøper har plombering så den går i 45kmh og jeg fjerner plomberingen så den går i feks 60 og i original fart er dette sett på som trimmet? Den er jo da egentlig ikke det. Men kan man bli tatt for trim på det? Og hvis plomberingen fjernes gjelder forsikringen fortsatt eller er den ugyldig på samme måte som en ordentlig trimmet moped som er satt på nye deler for å gå fortere? Takker på forhånd for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Maksimal lovlig fart for mopeder er 45km/t. Dette følger av kjøretøyforskriften § 2-3. Hvis kjøretøyet har høyere maks fart en dette, er det å anse som en lett motorsykkel.

Å fjerne plomberingen er å anse som trim, og er ikke lovlig i henhold til vegtrafikkloven § 13 sjette ledd. Hvis du blir utsatt for en ulykke, kan forsikringen avkortes eller falle bort hvis du har fjernet plomberingen.

Du kan lese mer om konsekvensene av å kjøre med trimmet moped i artikkelen under.

 


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører trimmet moped

Mekker moped (colourbox.com)

Hvorfor er det egentlig ulovlig å trimme mopeden sin? Kan jeg få noen straff for det eller hva skjer hvis jeg blir tatt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd