Hopp til hovedinnholdet

jeg har sex med kusinen min

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er født og oppvokst i Norge, men begge foreldrene mine (både moren min og faren min) de er født og oppvokst på island, men bor i Norge. Jeg er islandsk statsborger og hele slekta mi er også fra island. Jeg har hatt sex med kusinen min. (hun er datteren til søsteren til faren min) hun er 16 år.. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. På island er den 15 år. Men jeg lurer på. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. på island er den 16 år. og jeg er jo 17 år. Kan jeg bli straffet for å ha hatt sex med henne? Det var frivillig fra både min og hennes side. Er det straffbart å ha sex med kusine (som er datter til søster til mor/far)? da mener jeg både etter norsk rett og etter islandsk rett. Ingen har anmeldt dette. Og hun jeg hadde sex med har ikke tenkt å gjøre det. (Jeg har ikke bedt henne om å ikke gjøre det) Hun har heller ikke tenkt å fortelle det til noen heller. (Jeg har ikke sagt til henne om å ikke gjøre det). hilsen gutt på 17 år. (ikke den samme som skrev inn før

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den norske straffeloven gjelder også for en del forhold som er gjort i utlandet, av norske statsborgere, jf. straffeloven § 12 nr. 3. Den gjelder bl.a. for straffeloven §§ 195 og 196 som gjelder seksuell omgang med barn under 14 år, og barn under 16 år. Det betyr at hvis en norsk statsborger, eller en som er hjemmehørende i Norge, reiser til utlandet og har seksuell omgang med et barn under 16 år så kan den personen risikere å bli straffeforfulgt for dette i Norge.

Men du kommer nok ikke til å bli straffet for dette. Hvis du skal risikere å bli straffet for dette må noen først anmelde deg til politiet, og så lenge det ikke har skjedd er det ingen grunn til å tro at du skulle risikere å få noen straff.

Uansett er du og kusinen din såpass jevnbyrdige i alder at det er lite sannsynlig at du ville ha blitt straffet selv om du hadde blitt anmeldt, se straffeloven § 196 fjerde ledd.

Det er ikke straffbart å ha sex med en kusine eller fetter etter norsk rett.

Det dere bør tenke på, er vel kanskje hvordan familien og slekten deres vil reagere, om de får vite om dette.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd