Hopp til hovedinnholdet

Arbeidsgiver lastet opp privat bilde fra min FB-profil. Hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

jeg er har tatt arbeidsgiveren min i å ha vært på facebook kontoen min etter at jeg hadde glemt å logge av på jobbpcen. han har vært inne på private meldinger til en venninne og funnet et drøyt bilde av meg og lastet det ned på selve pcen, dette ble oppdaget av en kollega som var inne på pcen for å sjekke noe og kom over bilde. jeg lurer på hvordan lover som er brutt og hva jeg burde gjøre i denne situasjonen? han var den eneste på jobb i den tiden bilde ble lastet opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Huff, dette forstår jeg at er veldig ubehagelig for deg. Dette er i beste fall et klart tillitsbrudd og en etisk totalt uforsvarlig oppførsel av din arbeidsgiver.

Nedlastningen av bildet kan være et brudd på åndsverkloven (din opphavsrett til bildet.

Dersom du hadde vært utlogget ville dette også vært et klart brudd på straffeloven § 145 (skaffe seg uberretiget adgang til data). Men fordi siden ikke var beskyttet av passord er det usikkert om arbeidsgiveren din kan straffes etter denne bestemmelsen.

Har denne arbeidsgiveren din noen overordnet leder? I såfall ville jeg tatt opp dette med denne.

Dersom du er medlem av noen fagforening, anbefaler jeg at du også tar kontakt med dem.

Du bør også vurdere om du vil anmelde dette til politet. Du må imidlertid tenke på at en slik anmeldelse kan skape en konflikt med din arbeidsgiver, og tenke over om dette er noe du er forberedt på å stå i i hverdagen. Du må også være oppmerksom på at resultatet av anmeldelsen kan bli henleggelse, enten fordi de ikke finner forholdet straffbart eller fordi de ikke finner det bevist.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb