Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for voldtekt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg ble voldtatt av en gutt på 17 år på fest når jeg var veldig beruset.Jeg blir selv 16 i år, så det er et år i mellom oss. Hva får han i straff?? Jeg finner ikke noe om det på nett

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Voldtekt straffes etter § 291 i straffeloven som har en strafferamme (lengste mulige straff) på inntil 10 år.

Hvis vilkårene i § 292 er oppfylt, altså hvis noen av alternativene er aktuelle, vil minstestraffen være 3 år og lengste straff 15 år.

Som du ser så er det et stort spenn i hva straffen kan bli, det vil i slike saker være flere ulike momenter som kan påvirke den endelige dommen. Du kan få hjelp i prosessen rundt straffesaken av politiet og bistandsadvokat, som du vil ha rett på i en sak om voldtekt. Les mer om bistandsadvokat her.  

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Voldtekt og seksuelle overgrep

Mann truer ei jente (colourbox.com)

Seksuelle overgrep kan være uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd