Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å ta skjermbilde av et bildet på Instagram

Gutt 15 år
 

Spørsmål

1. En venn av meg har lagt ut et bildet av meg på Instagram av meg hvor jeg står i bare boxern. Han tok skjermprint på Snapchat når jeg sendte det til han. Jeg sa til han at han sku slette det når jeg så at han hadde tatt skjermprint å han sa han hadde sletta det men noen dager etter på var det ute på Instagram. Jeg skal snakke med politiet så fort dere har svart på denne. Hva burde jeg si og burde jeg anmelde det? 2. Er det ulovlig å ta skjermbilde av et bildet på Instagram eller Snapchat uten og dele det eller vise det til noen eller kan jeg bli straffa for det hvis de finner ut av det? Tenkte kanskje politiet eller lignende brukte p se hva du har på tlf.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1: Dette er hvert fall et brudd på åndsverklovens § 45c, som sier at det ikke er lov å publisere bilder av andre uten deres samtykke: lovdata.no/lov/1961-05-12-2/§45c
Andre lover og paragrafer kan også være gjeldende, men det har vi for lite konkret juridisk kompetanse til å avgjøre.
Det du burde si, er at han har lagt ut et krenkende undertøysbilde av deg uten ditt samtykke, og at det er offentlig tilgjengelig på Instagram.

2. Så lenge bildet i seg selv ikke har ulovlig innhold (f.eks. barneporno) er det lov så lenge du ikke viser det til noen eller deler det videre til noen.

Les mer i artiklene jeg legger ved under svaret.

Hilsen slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

- Jeg vil fjerne bilder av meg som andre har lagt ut på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

For tre år siden var jeg veldig deprimert og ødelagt, og en gutt jeg likte tok fordelene med at jeg var det slik at jeg gjorde mange dumme ting for at han skulle like meg. Jeg kledde meg naken for han og tok bilder og diverse annet. Nå, 3 år senere, har bildene av meg kommet ut på nett.

Les mer

Vet du hvem du chatter med?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du alltid kontroll på hvem du snakker med på nettet eller i sosiale medier? Og kan du egentlig vite hvem du chatter med?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett