Hopp til hovedinnholdet

Fikk betinget dom med prøvetid på to år, ble tatt med hasj en uke etterpå. Betyr det at jeg må i fengsel? 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg fikk betinget dom på 23 dager med prøvetid på 2 år, ble tatt en uke etterpå med 5 gram marijuana og positiv på thc på pisseprøve. Betyr det at jeg må i fengsel eller kan det hende jeg slipper unna med en bot? Skal begynne å ta pisseprøver for å bevise at jeg har sluttet med dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For betinget fengselsstraff er det et krav om at personen som er domfeldt ikke foretar en ny straffbar handling i løpet av prøvetiden. 

Bryter domfelte vilkårene, vil domfelte vanligvis få en advarsel, men ved gjentatte brudd vil saken bli vurdert på nytt av retten, som avgjør om hele eller deler av straffen må sones (gjøres om til ubetinget fengsel). Det samme vil være tilfelle der domfelte begår nye straffbare handlinger av samme art i prøvetiden. I slike tilfeller vil retten i samme sak som de nye forholdene blir pådømt, også vurdere om den gamle betingede dommen helt eller delvis skal omgjøres til ubetinget straff. Om dette gjøres eller ikke vil måtte avgjøres konkret ut fra omstendighetene, men ofte vil resultatet bli at deler av straffen blir omgjort til ubetinget fengsel. Den resterende betingede delen vil da få en ny prøvetid.

Hvis du bare har brutt vilkåret en gang regner jeg med at du vil få en bot og en advarsel. Gjentar dette seg risikerer du at du må sone hele eller deler av straffen i fengsel. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd