Hopp til hovedinnholdet

Alvorlige kriminelle handlinger før kriminelle lavalder

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har ranet en butikk, stjålet fra butikker og blitt tatt for tyveri mange ganger. Hva kan konsekvensene bli hvis jeg ikke skjerper meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden du er under 15 år, kan du etter norsk lov ikke straffes for de tingene du har gjort. I Norge må man være minst 15 år gammel for å kunne bli straffet etter loven. Dette står i straffeloven § 20. Dette betyr at du ikke kan straffes,  selv om du blir anmeldt til politiet.

Politiet vil likevel gjøre en vurdering når de får en anmeldelse på om de må gjøre noe med opplysningene de får. Hvis de synes det er nødvendig, tar de kontakt med foreldrene til den som er blitt anmeldt. De kan også melde i fra til barnevernet.  

De tingene du forteller at du har gjort er veldig alvorlige. Straffen for å rane er fengsel i inntil 6 år. Derfor vil jeg tro at politiet i denne saken vil melde fra til foreldrene dine og eventuelt barnrvernet dersom du fortsetter å gjøre kriminelle handlinger. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen som du stoler på, slik at dere sammen kan finne ut hvordan du kan slutte å begå kriminelle handlinger. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd