Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å filme andre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er lov å filme andre folk på privat eiendom? Har en nabo som filmer meg med mobilen når jeg er ute. Om det er ulovlig hvor finner jeg en paragraf om dette? Har prøvd å søke på lovdata. Men fant ikke noe der.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det fins i utgangspunktet ikke noen lov om at det ikke er lov til å filme andre på den måten du beskriver (med mindre det av ulike grunner kan regnes som krenkende). Privat opptak og bruk av personopplysninger omfattes nemlig ikke av personopplysningsloven, som vil være aktuell ved f.eks. kameraovervåkning. Naboen din har likevel ikke lov til å vise andre filmene, eller legge dem ut på internett. Da må han i så fall innhente din tillatelse først.

Selv om det i utgangspunktet ikke er lov til å filme andre, kan man tenke seg tilfeller der slik filming går over til å være hensynsløs atferd eller personforfølgelse, som er straffbart etter straffeloven §§ 266 og 266a.

Datatilsynet har på sine nettsider satt opp noen råd om hva man kan gjøre der naboen har montert overvåkningskamera. Selv om det naboen din driver med faller utenfor det som regnes som kameraovervåkning, kan disse rådene gi deg en pekepinn på hva du kan gjøre for å få en slutt på at naboen din filmer deg.

Lykke til, jeg håper det ordner seg!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd