Hopp til hovedinnholdet

Vil henlagte saker stå på politiattesten?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg finner ikke svar på allerede stilte spørsmål her. Jeg har sendt inn søknad til Politiet om kjøreseddel for persontransport mot vederlag. Når det gjelder sjekk av vandel... Jeg har tidligere vert MISTENKT i totalt 4 saker hos Politiet, men jeg har fått brev fra Politiet angående hver enkelt sak om at saken er henlagt av bevisets stilling. (jeg er uskyldig i alle sakene). Spørsmålet mitt er som følger: Vil henlagte saker der jeg kun har vert mistenkt fremkomme i Politiets register/vandelsattest? Dersom det likevel ligger i registeret hos Politiet, vil det ha noen betydning om de vil godkjenne kjøreseddel? Og hvor lenge blir slike opplysninger eventuelt liggende hos Politiet? Jeg går ikke nærmere inn på hvilket lovbrudd jeg har vert mistenkt for, jeg trenger bare svar på om saker som er henlagt blir liggende hos Politiet for alltid, eller i en begrenset periode..? Mvh Anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er slik at henlagte saker ikke fremkommer av den ordinære politiattesten. 

Men, det er likevel slik at enkelte instanser, politihøyskolen blant annet, kan få tilgang til en utvidet politiattest, hvor også henlagte forhold som er registrert på personen står. Begrunnelsen for det er at de skal vurdere om personer som søker er skikket til stillingen. Selv om en sak ble henlagt på grunn av bevisets stilling, betyr det jo nødvendigvis ikke at personen som er anmeldt ikke har gjort det, men at politiet må henlegge på grunn av at det ikke er sterke nok bevis som vil holde i retten.

Ved søknad om drosjeløyve kreves det ordinær politiattest. Det vil si at henlagte saker ikke fremkommer av politiattesten. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd