Hopp til hovedinnholdet

Deling av nakenbilde

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg var på enn app som heter houseparty (en app som lar deg snakke i grupper med web kamera) så køddet jeg bare med noen kompiser å viste pikken min så tokk han skjermbilde og sente det videre jeg vet ikke hva jeg skal/kam gjøre jeg er redd for at foreldrene mine skal finne ut av det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ulovlig å dele nakenbilder av andre. Er kompisen din over den kriminelle lavalder (15 år) kan han straffes for forholdet. Du kan lese mer om dette i de vedlagte artiklene. Dersom du ønsker å anmelde saken, vil foreldrene dine få vite det fordi du er under 18 år. Grunnen til at foreldrene dine vil få vite om det er for at de skal kunne ivareta deg i en eventuell straffesak.

Jeg skjønner at du ikke vil at foreldrene dine skal få vite om det som har skjedd, kanskje blir de først sinte men de vil nok også syns at det er bra at du forteller dem om det som har skjedd, sånn at de kan hjelpe deg. Du er ikke den første som har tullet med dette, og det er kompisen din som delte bildet som har gjort noe galt her.

Det er fullt mulig å anmelde forholdet selv om kompisen din eventuelt ikke er 15 år også. Han kan da ikke straffes for forholdet, men det vil kunne få andre konsekvenser for han, blant annet vil han kunne bli innkalt til samtale hos politiet sammen med foreldrene sine. 

Jeg skjønner at du synes dette er vanskelig. Når bildet først er delt har du ikke kontroll over hvor det havner eller hva folk gjør med det, og det vil være veldig vanskelig å få fjernet bildet igjen. 

Nettopp fordi du ikke har kontroll over hva som skjer med bildet nå syns jeg du bør snakke med foreldrene dine. Kanskje de kan snakke med foreldrene til kompisen din og få ham til å slette bildet så det i hvert fall ikke blir delt med flere. Og så syns jeg at du og foreldrene dine bør vurdere å anmelde saken til politiet.

Jeg håper det ordner seg, og selv om jeg skjønner at du mente dette som uskyldig moro så håper jeg at du tenker deg godt om før du sender flere nakenbilder til noen. Det er dessverre ikke alle man kan stole på.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd