Hopp til hovedinnholdet

Jeg er dømt for narkotika. Kan jeg jobbe i helsevesenet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er dømt for narkotika , har samfunstjeneste på 2 år, så har vært en stor narkoktika sak, men har jeg noen gang mulighet og jobbe i helsevesnet , som helsefagarbeider eller som barnepleier ? tanke på medisiner osv , etter som jeg er dømt for narkotika, hasj og anfetamin.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du er straffet for narkotikaovertredelse etter straffeloven § 231. Etter helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4 er det et lovbrudd som skal anmerkes på en politiattest ved jobb i helse- og omsorgstjenester. Forholdet skal anmerkes etter politiregisterloven § 40. Det vil si at det vil ha betydning, for hvor lenge forholdet vil fremgå på en politiattest, hvor gammel du var når lovbruddet skjedde, om du var under eller over 18 år. Det vil også ha betydning hvor lang den subsidiære fengselsstraffen var når du fikk samfunnstjeneste for hvor lenge forholdet vil fremgå.

Det er ikke nødvendigvis slik at du ikke får jobbe i helse- og omsorgssektoren selv om du har en anmerkning på politiattesten. Arbeidsgiver må vurdere, ut fra blant annet opplysningene på politiattesten, om du er skikket til å ha den aktuelle jobben. 

Hvis du er interessert i en jobb i helsevesenet, kan det være en god idé å kontakte studiestedet som tilbyr aktuell opplæring. Da kan du få veiledning av dem på hvordan dette vil gå og hvilke muligheter du vil ha, eventuelt ikke ha.

Du kan lese artiklene vi legger ved under svaret om hva som kommer på rullebladet og hva det vil ha å si for yrkesvalg fremover. 

Vi ønsker deg lykke til!

 

Hilsen juristen, ung.no
og utdanningsrådgiveren, ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - noen yrker jeg ikke kan velge?

Gutt tenker (colourbox.com)

Jeg har noe på rullebladet og lurer på om det er noen jobber jeg ikke kan få da? Har tenkt litt på å bli psykolog eller lege...

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd