Hopp til hovedinnholdet

Kan overgrep gi angst og depresjon? Bør jeg anmelde?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Da jeg var 14 år gammel var jeg på en fest og drakk alkohol (hjemmebrent). Jeg hadde kun drukket alkohol èn gang tidligere den sommeren, så jeg tålte det ikke. Noen eldre gutter på 15-16 år filmet meg med mobiltelefonene sine mens han ene gutten fingret meg. Dette delte de på internett og viste frem på skolen dagene etterpå. Jeg husker at jeg sa nei, stopp, men de hørte ikke etter da de filmet. Jeg ble mobbet på skolen nesten hver dag på ungdomskolen. Alle visste at det var jeg som var på filmen.Jeg flyttet fra byen da jeg var 19 år. Jeg har i voksen alder utviklet depresjon og angst. Jeg klarer ikke bo i min egen hjemby da byen gjorde så mye vondt mot meg. Jeg har lenge tenkt å anmelde de, men jeg har ikke klart det. Et søskenbarn av meg er venner med de guttene. Jeg har ei venninne som fikk erstatning for lignende sak. Kan jeg også få erstatning? Hva må til? Jeg vet ikke om jeg klarer å se de igjen i en rettsak. Jeg skammer meg over saken. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for spørsmål.

Du har vært utsatt for en svært krenkende og belastende hendelse, et overgrep, som 14 åring. Du var såvidt blitt ungdom og ble utsatt for en slik smertefull hendelse. Å fingre noen mot deres vilje, legge dette ut på nettet og dele dette med andre er ulovlig. Du forteller at du har strevd med både depresjon og angst og lurer på om dette kan henge sammen med overgrepene som 14 åring. Du lurer også på hvorvidt du skal anmelde guttene, noe du hittil ikke har klart. 

Har man opplevd svært belastende hendelser, slik et overgrep er, kan man utvikle både angst og depresjon. Det kan med andre ord være en sammenheng mellom overgrepene og de psykiske symptomene (angst og depresjon) du sliter med. Dette kan du finne mer ut av ved å ta kontakt med fastlegen din og diskutere henvisning til en behandler eller behandlingsinstitusjon som jobber med angst, depresjon og symptomer som oppstår etter traumatiske hendelser. Jeg råder deg til dette da det høres ut som du trenger lit hjelp for å få det bedre. 

Det kan være vanskelig å vite om man skal anmelde overgrep. I ditt tilfelle høre det ut som du har ønsket å anmelde, men ikke fått det til. Ofte er det slik at det er offeret som skammer seg, og ikke de som har skadet en. Det er trist og hindrer ofte anmeldelser. Det er ofte lurt å starte i samtalebehandling først, for så å bli trygg på at det er ok å anmelde, gjennom samtale med behandler. Da står man litt mindre alene. Det er jo likevel gått litt tid side overgrepet fant sted. Hvorvidt du har krav på erstatning er et juridisk spørsmål og best bevart av en jurist. Kanskje kan dette spørsmålet vente og at du først tar stilling til samtalebehandling og anmeldelse. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Voldtekt og seksuelle overgrep

Mann truer ei jente (colourbox.com)

Seksuelle overgrep kan være uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing