Hopp til hovedinnholdet

Bot for narkotika. Reise til USA.

Annet 19 år
 

Spørsmål

I fjor ble jeg tatt for besittelse av 1g hasj og fikk en bot på 3000kr. Skrev under på et ark at jeg samtykker det som har skjedd og de lot meg gå. Det er første gang jeg har blitt tatt for noe kriminelt. Politiet tok ikke noe fingeravtrykk eller noe lignende. Til sommeren tenker jeg å reise til USA men har lest at det er vanskelig å komme inn hvis du har noe på rullebladet. Blir jeg nektet adgang til USA og må søke visum for å ha fått en bot? Har utenlandske nasjoner adgang til norges strafferegister/rulleblad? Kommer man ikke inn selv om man får ESTA-registret godkjent? Sendte en mail til den amerikanske ambassaden og fikk beskjed om at det anbefales å søke visum hvis man har blitt arrestert/dømt/akseptert et forelegg. Vil det si at det kun" anbefales" eller er det nødvendig? Bor ikke nærme Oslo så blir vanskelig å møte opp på intervju osv. Søkte om politiattest og der står det "3000 kr bot (subsidiært 6 dager fengsel) for overtredelse av legemiddelloven". Er det bare glemme turen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utenlandske myndigheter kan ikke noe tilgang til å se hva som står på rullebladet ditt.

Norske statsborgere som skal besøke USA, og som skal oppholde seg i landet i mindre enn 90 dager, trenger i utgangspunktet ikke visum for reisen. Dette skyldes at norske statsborgere faller inn under det såkalte Visa Waiver programmet, som gjør at det er tilstrekkelig at man fyller ut ESTA-registreringsskjemaet og betaler registreringsavgiften.

Hvis man har blitt siktet eller dømt for et kriminelt forhold i et hvilket som helst land, kan man imidlertid bli nødt til å søke om visum for innreise til USA. Har man blitt arrestert eller dømt for noe forhold knyttet til narkotika faller man utenfor Visa Waiver programmet. 

Dette betyr at du må søke visum og må fremlegge rullebladet ditt. 

Hovedregelen er at man kke får visum hvis man er dømt for narkotika overtredelser. Her er det imidlertid noen unntak. Et av unntakene er hvis personen kun har begått et kriminelt forhold og strafferammen for forholdet var under 1 år, og dommen var på mindre enn 6 måneder.

Et annet unntak var at forholdet skjedde før personen var fylt 18 år, og det har gått minst 5 år siden gjerningen ble begått. Selv om man ikke faller inn under unntakene kan man etter søknad også få særskilt dispensasjon for innreise.

Hvis noen av disse unntakene kommer til anveldese i din sak kan du få visum selv om du har begått narkotikalovbrudd. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med ambassaden dersom du har flere spørsmål om dette. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer

- Har fått noe på rullebladet - når blir det fjernet? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Våren 2017 ble jeg ble anmeldt, og har betalt en bot for det jeg gjorde. Vet du når dette blir fjernet fra vandelen min? Vil dette hindre meg i å få noen jobber etter at det er fjernet fra vandelen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd