Hopp til hovedinnholdet

Er dette brudd på taushetsplikt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, hadde en situasjon hvor mor av en kompis og lærer (ikkje min lærer) ville snakke med meg angående problemer hjemme og mine problem. Hu snakket opp tillit og sa hun snakket mye med folk med problemer i sitt yrke. Så hun fikk min tillt og sa dette var mellom oss og hun skule ha taushetsplikt. Men denne brøt hun i etter tid. Er dette brud av taushetsplik og misbruk av yrkes status og er det straffbart

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg skjønner at du opplever dette som et svik i mot deg og det at du valgte å åpne deg for vedkommende å stole på henne. Som lærer har man i utgangspunktet taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13. Det betyr at de ikke kan gi informasjonen videre til andre uten samtykke fra deg.

Når du er under 18 år har skolen en plikt til varsle foreldrene dine dersom det gjelder fare for liv og helse, eller har alvorlig bekymret for deg. Det handler om at forelder har et foreldreansvar som innebærer at de har en rett og en plikt til å ta avgjørelser på dine vegne, også i personlige forhold.

Det er allikevel slik at du har en medbestemmelse dersom læreren/ skolen velger å ta kontakt med dine foreldre. Du skal spørres og høres før opplysninger gis videre, eventuelt at du oppfordres til å gi opplysningen selv.

I ditt tilfelle kan jeg ikke svar for om det som er skjedd er et overgrep i forhold til taushetplikten eller misbruk av sin stilling. Jeg vil tro at læreren ønsker deg det beste, og er ute etter å hjelpe deg på alle mulige måter. Noe som av og til innebærer å ta vanskelig valg.
Jeg vil råde deg til å snakke med en du har tillit til om situasjonen, slik at du kan få råd og hjelp til å takle det som skjer. 

Det jeg også håper på er at dette ikke fører til at du velger å holde ting for deg selv når du har det vanskelig på en eller annen måte i livet. Men velger å snakke med noen om hvordan du har det slik at du kan få rett hjelp og støtte.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd