Hopp til hovedinnholdet

En gutt forsøker å presse meg til å sende nakenbilder

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! eg begynte snakke med en kompass av ei venninne. han er rundt16/17år og har masse penge. eg syns han virka hyggelig så ville bli venn med han. til han begynte presse meg. han sa eg skulle få penge for å side naken bilder og spesielt av mine private deler enden til. eg sa nei gang på gang. så begynte han å si at han skulle si til alle at eg hadde sendt og at han hadde bevis. om han har bilder og videoer av andre på min alder eller yngre, er ikkje det barne pornografi? hva er straffen for det? og at han presset meg på den måte, er det lovlig? eg vil anmelde han men må vite om eg har grunnlag nok, har eg det? eg blir heilt ødelagt av han og han kommer til å ødlegge mellom meg og min typen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

Dette er virkelig ikke greit!

Du har helt rett i at dette kan anmeldes og er supertøff som tenker å gjøre det <3

- Dersom han har nakenbilder av noen under 18 år, så er det fremstillinger som seksualiserer barn og det er ulovlig å ha. Det finnes et unntak som kan gjøre at man slipper straff, men det er kun dersom personen som har sendt bildet av seg selv er mellom 16 og 18 år, bildet er sendt frivillig, og personen som mottar det er omtrent like gammel som den som er på bildet.

- Når noen har sendt et bilde frivillig har denne personen samtykket i at den andre personen kan ha det, men den som har sendt bildet kan når som helst si at det må slettes. Da må det slettes med en gang, ellers blir det ulovlig.

- Det er heller ikke lov å true noen eller presse noen til å sende bilder, dette er også straffbart. 

Straffen for å ha nakenbilder av personer under 18 år er inntil 3 år for de mest alvorlige tilfellene. En ungdom som blir tatt for dette kan få forskjellige reaksjoner som for eksempel samfunnsstraff, bot, påtaleunnlatelse med vilkår eller megling i konfliktråd (dersom den som har anmeldt ønsker det). Ungdom får sjeldent fengselstraff i slike saker med mindre de også har blitt tatt for andre straffbare handlinger.

Jeg håper dette svaret gjør deg trygg på å gå til politiet med dette. 

Du finner hvor ditt nærmeste politikontoer er HER

Mange som er i lignende situasjoner som deg kan synes det er vanskelig å stå i dette alene. Da kan det hjelpe å dele det med noen. Snakk med foreldrene dine, helsesøster, lærer eller noen andre voksne du stoler på! 

Det han gjør mot deg er virkelig ikke greit og du har loven på din side.

 

Masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt holder i mobiltelefon i senga (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Sånn kan du takle mas og press om nudes

Oppgitt jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trusler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trusler