Hopp til hovedinnholdet

Jeg har stjålet - er så redd for å bli tatt!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg startet å stjele når jeg var 12 år. Jeg pleide å gjemme meg og spise det jeg hadde stjålet, jeg gjorde det i nesten 1 år og har ikke blitt tatt. Før sommerferien slutta jeg med dette for jeg gikk opp i vekt og ville ikke bli tatt. Jeg slutta også for jeg skulle bli 13 år. Hvis butikken finner det ut hva slags problemer kan jeg få??? Og vil det stå på rullebladet mitt??? Jeg er såååå redd for at de finner det ut, vil ikke bli tatt!!!!! Angrer skikkelig

Besvart 19.11.2018 14:20
 

Svar
Hei

Så fint at du har sluttet å stjele!

Det er svært lite sannsynlig at butikken vil finne ut at du har stjålet så lenge etter at det har skjedd, så dét ville jeg ikke tenkt på. Det normale er at man blir tatt på fersk gjerning der og da av de som jobber i butikken. Fordi du er under den kriminelle lavalderen (15 år), så vil du uansett ikke kunne få noe straff, og det er derfor ingenting som vil stå på politiattesten(e) dine.

Du trenger altså ikke å bekymre deg for det som allerede har skjedd, det viktigste er at du angrer og at du har bestemt deg for ikke å gjøre det igjen!

Hvis man blir tatt for stjeling etter at man har fylt 15 år, så kan man straffes med bot eller fengsel inntil 2 år (tyveri) eller bot (mindre tyveri). Om det regnes som tyveri eller mindre tyveri kommer an på verdien av det som ble stjålet. Men selv om man er under 15 år, så kan butikken likevel anmelde tyveriet til politiet (det skjer ganske ofte), og man kan bli innkalt til samtale hos politiet sammen med foreldrene sine. Politiet kan også kontakte barnevernet hvis de er bekymret for et barn.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd