Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk en bot - vil det komme på rullebladet? Kan jeg reise til USA?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 18 år. Fredag kveld ble jeg tatt av politiet for å urinere på et offentlig sted, Jeg var sterkt påvirket av alkohol og ble brakt inn til stasjonen. Jeg ble bortvist fra sentrum, noe jeg ikke fulgte. Politiet så meg i kø for å komme inn på et utested og ble dermed brakt til fyllearresten. Neste morgen fikk jeg en bot på 6000 kr grunnet to disse to lovbruddene. Vil dette komme på rullebladet? Og i så fall, hvor lenge vil det stå, og kan jeg komme inn i USA etter dette?

Besvart 24.11.2018 13:27
 

Svar
Hei

Ut fra det du skriver regner jeg med at du fikk en bot for ordenforstyrrelse etter straffeloven § 181.

Du spør om dette vil komme på rullebladet. Absolutt alle straffereaksjoner blir registrert i politiets reaksjonsregister (det kriminelle rullebladet). Dette har imidlertid liten praktisk betydning, fordi det er informasjon som ingen i utgangspunktet har tilgang til. Noen arbeidsgivere, skoler og forsvaret kan likevel be om å få utlevert opplysninger fra politiets reaksjonsregister. Hvilke opplysninger som kan gis ut, er bestemt i loven. Enkelte opplysninger som finnes om deg i reaksjonsregisteret, gis i en såkalt «politiattest».

Spørsmålet blir derfor om lovbruddene vil stå på noen av politiattestene dine, som kan bli utlevert. 

Du skriver ikke om det var et forenklet forelegg eller et "vanlig" forelegg du fikk . Hvis det var et forenklet forelegg vil ikke dette stå på verken den ordinære eller den uttømmende politiattesten din. 

Hvis det var et "vanlig" forelegg, vil det ikke komme på den ordinære politiattesten din, men det vil komme på den uttømmende politiattesten. 

Det er imidlertid sjelden at det er nødvendig å utlevere en uttømmende politiattest. Eksempler på slike situasjoner er hvis man vil jobbe som politi eller i kriminalomsorgen. 

Når det gjelder reise til USA, så er det slik at hvis man har gjort noe kriminelt, så kan man bli nødt til å søke om visum for innreise til USA. Jeg kan dessverre ikke svare deg på hvilken betydning lovbruddet ditt kan få. Du kan sjekke ut nettsidene til Den amerikanske ambassaden i Oslo. Der finner du også kontaktinfo hvis du har ytterligere spørsmål rundt dette.

Det kan også nevnes at dersom du ikke har mulighet til å betale hele boten med én gang, så kan du kontakte Statens innkrevingssentral og høre om du kan få dele opp beløpet.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

250.000 ting du kanskje lurer på: ung.nos spørretjeneste på nett

Bruker mobil (colourbox.com)

Visste du at det ligger 250.000 spørsmål og svar ute på ung.no/oss? Sjansene er med andre ord store for at noen har stilt spørsmålet DU ikke tør stille eller visste du lurte på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd