Hopp til hovedinnholdet

Vil en bot på 6000 kr hindre meg i å søke jobb?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, vil søke jobb som stuer på flyplass. Det blir stilt krav at man må ha utømmende politiattest. Når jeg var 18 var jeg full, ble fravist fra et område, som jeg befant meg på, og deretter ble tatt til fyllearrest, og fikk en bot på 6000kr. Vil dette hindre meg i å få jobb her? Kommer dette på utømmende rulleblad, og vanlig rulleblad?

Besvart 20.02.2019 23:26
 

Svar
Hei

I den uttømmende politiattesten vil i utgangspunktet alle opplysninger om dine eventuelle lovbrudd, uansett hvor lenge der er siden disse er begått, fremgå. Du kan lese mer om de ulike politiattestene i artiklene jeg har vedlagt. 

Det finnes tre unntak. Unntaket er dersom du får saken din opp i konfliktrådet og inngår en avtale som du innfrir. Da vil også denne saken bli strøket på den uttømmende politiattesten etter 2 år (dersom du ikke begår nye ulovlige handlinger i denne tiden). Det andre er forenklet forelegg, som er mest vanlig i trafikksaker. For det tredje skal heller ikke en straffereaksjon ilagt en person som var under 18 år på gjerningstidspunktet, og som ikke har begått alvorlig og gjentatte lovbrudd og heller ikke nye lovbrudd, føres opp. 

Så hvis du har fått en vanlig bot (ikke et forenklet forelegg), vil nok det fremgå på den uttømmende politiattesten din. 

Luftfartstilsynet har adgang til å innhente en uttømmende politiattest. De vil derfor bli kjent med alle kriminelle forhold du har gjort. De har imidlertid bestemt at de vil se bort i fra et straffbart forhold hvis det har gått et visst antall år siden det skjedde (karantenetid). 

Så selv om forholdet vil fremgå på politiattesten er det ikke sikkert forholdet vil få betydning.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

- Har fått noe på rullebladet - når blir det fjernet? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Våren 2017 ble jeg ble anmeldt, og har betalt en bot for det jeg gjorde. Vet du når dette blir fjernet fra vandelen min? Vil dette hindre meg i å få noen jobber etter at det er fjernet fra vandelen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd