Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet for å putte snop i lommen i en kiosk?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, var på byen i helgen med ganske høy promille. Dro inn på en bensinstasjon med noen kompiser og kjøpte en pakke røyk. Deretter stod vi sammen ved en godtehylle, og jeg tenkte og kjøpe meg en pakke snop. La den i lomma for å sjekke hva jeg hadde på kortet, som førte til at jeg måtte føre over penger. Da kom det en vakt bort til meg og spurte hva jeg hadde i lomma, han tok den ut og spurte om jeg stjal, jeg sa jeg skulle betale for den, men det trodde ikke han noe på, så han spurte om legitasjonen min å skrev den ned, og sa jeg kom til å bli annmeldt. Jeg gikk aldri ut av buttikken og viste ikke tegn til det heller. Verdien av snopet var noe å 30kr. Kan jeg få straff for dette? Har aldri stjålet noe før og har helt panikk fordi jeg skal inn i førstegangstjeneste om et drøyt år. Takk for svar.

Besvart 06.04.2019 20:46
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er vanskelig for oss å si noe om hvordan politiet vil vurdere den konkrete saken. Det blir i første omgang opp til dem å vurdere om det som skjedde skal regnes som mindre tyveri (straffeloven § 323), og i så fall om du skal få straff. Mindre tyveri kan straffes med bot. 

Du skriver at du hadde til hensikt å betale for snopet. Dersom du blir kontaktet av politiet, så må du forklare dem akkurat hva som skjedde, og at du ikke hadde tenkt til å gå ut av butikken uten å betale for snopet. 

Lykke til! 

Hilsen juristen, ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Konsekvenser av butikktyveri

Naske, "låne", stjele. Har du blitt fristet til å ta med deg noe i bagen eller lomma som du ikke har betalt for?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd